Od:
Do:

Korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Varaždinske biskupije

Korizmena duhovna obnova za vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 3. 4. 2023.
U ponedjeljak, 3. travnja 2023. godine u varaždinskoj katedrali održana je korizmena duhovna obnova za sve vjeroučitelje i odgojiteljice u vjeri na području Varaždinske biskupije.

Korizmeno promišljanje o događajima Velikoga tjedna predvodio je vlč. Davor Šumandl, župnik župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici.

Svojim promišljanjem vlč. Šumandl nastojao je sve prisutne potaknuti da se misaono udube u događaje Velikoga tjedna kako bi svatko – u ovome „snažnome“ vremenu – rodio Božju milost, otajstvo Božjega otkupljenja i spasenje čovjeka. Jer – ističe predavač – sâme proslave Isusova  uskrsnuća nema bez predanja, trpljenja kao i bez razmatranja o Isusovoj muci, u čemu nam pomažu i korizmena liturgijska zbivanja kao i naše preobraženje i želja da slijedimo Krista. Kroz prisjećanje Marijinog predanja Isusu (Iv 12,1-11), zatim kroz promišljanje o evanđeoskim zapisima vazmenog trodnevlja te pogledom na biblijske osobe koje su prisutne u trenutku Isusove muke, smrti i uskrsnuća, vlč. Šumandl potiče da ustrajemo biti svjedoci u svijetu, ustanemo od „mrtvila“, pomirimo se s Bogom te osnaženi sakramentom pokušamo nešto promijeniti i učiniti bolje.  

Nakon sakramenta Ispovijedi kojem su vjeroučitelji mogli pristupiti i molitve krunice koju su predvodili vjeroučitelji županijskog stručnog vijeća srednjih škola, uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš uz koncelebraciju mons. Josipa Mrzljaka, biskupa u miru; preč. Damjana Korena, predstojnika Katehetskog ureda; preč. Marija Kopjara, vlč. Davora Šumandla, predvoditelja korizmene duhovne obnove i vlč. Marka Domitera, tajnika varaždinskog biskupa.

Biskup Radoš u svojoj homiliji potaknuo je na unutarnju sabranost u Velikome tjednu usmjerivši promišljanje na dva teksta i to onaj od proroka Izaije i na evanđeoski tekst. Oba biblijska teksta govore o pohvali – nebeskog Oca prema sluzi i pohvala i čast žene Isusu. Promišljajući nad evanđeoskim tekstom smještenog u Betaniju, nadomak Jeruzalema, biskup ističe moment susreta Isusa i njegovih prijatelja Lazara, Marije i Marte kada Marija uzima libru prave dragocjene nardove pomasti, pomaže Isusu noge i otare ih svojom kosom. Biskup naglašava da Marija Isusove noge polijeva puninom mirisa (izlijeva svu pomast iz boce) te bocu uspoređuje s čovjekom, a miris s ljubavlju. Slika je to ljubavi svakoga od nas, koju nosimo u sebi i dajemo potpuno/bezuvjetno drugima, o ljubavi koja se širi i daje ljepotu života. Završavajući homiliju otac biskup je svima prisutnima poželio da tu ljepotu življenja ostvarujemo prema bližnjima (djeci, zajednicama) i to u darivanju našeg vremena, ljubavi i svega ono što mislimo da je vrijedno(st) u našem životu.

Na kraju svete mise preč. Damjan Koren, predstojnik Katehetskog ureda, svima je čestitao radost Uskrsa, a u ime vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri čestitke biskupima i predstojniku uputili su vjeroučitelji članovi županijskog stručnog vijeća srednjih škola.
 
Robert Ivančan,
tajnik Katehetskog ureda


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika