Od:
Do:

Korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke metropolije

Korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke metropolijeKOPRIVNICA, 28. 3. 2023.
Korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke metropolije održana je u utorak, 28. ožujka, u Župi svetog Nikole biskupa u Koprivnici.

Duhovnu obnovu vodio je  varaždinski biskup Bože Radoš. Susret je počeo molitvom Večernje, nakon čega je biskup Radoš imao razmatranje uzevši dva biblijska citata iz prvog čitanja i evanđeoskog odlomka toga dana : Napravi zmiju i stavi je na stup: Tko god bude ujeden, ostat će na životu, ako je pogleda i  Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja jesam.

Govoreći o Kristovom Križu kao otvorenoj knjizi na Kristovoj katedri istaknuo je kako je upravo Kristov križ višejezična knjiga. „Autor knjige nije Pilat koji je dao staviti natpis napisan na grčkom, latinskom i hebrejskim jezikom nego Bog Otac koji stavlja pečat kao konačnu točku na posljednjih sedam Sinovih riječi. Sve pripada – Ocu i nosi njegov pečat“, kazao je biskup Radoš.

Nadalje, u svom se razmatranju biskup dotaknuo Nikodema, uglednog židovskog vijećnika koji je iz odgojne snage križa u društvu s Isusom u „večernjim satima“ upisao „večernju školu“  te prošao tri važne etape: razgovor s Isusom, promatranja, bojažljivog distanciranja od zajednice farizeja i traženja osobnog stava te konačno, ispovjedio Krista u svjetlu života.

U svojim zaključnim mislima, mons. Radoš okupljenim trajnim đakonima poručio je kako Križ kao odgojno sredstvo uvijek pomaže da nas Bog Otac vodi kao svoju djecu, učenike, u školu, prema katedri podignutoj na Kalvariji na kojoj se izlaže konačna lekcija.

Nakon duhovnog nagovora, uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je također predvodio biskup Radoš, u koncelebraciji je bio domaći župnik Tomislav Petrić, vlč. mr. Milan Dančuo, povjerenik za formaciju trajnih đakona Zagrebačke nadbiskupije, mons. Leonard Markač i vlč. Davor Šumandl.  Uz šesnaestoricu trajnih đakona na obnovi, uz domaćeg trajnog đakona Miljenka Flajsa, sudjelovala su tri buduća aspiranta varaždinske biskupije Mario Stančić, Ivan Golubić i Ivica Suvalj.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je zajednička večera. Trajni đakoni zahvali su biskupi Radošu na vođenju duhovne obnove te mu poklonili Raspelo umjetnika Vida Vučaka.
                                                                                                                                          Ilija Nikolić


Slika
Slika
Slika