Od:
Do:

Korizmena duhovna obnova svećenika Varaždinske biskupije

Korizmena duhovna obnova svećenika Varaždinske biskupije

VARAŽDIN, 4. 3. 2013.

Redoviti mjesečni susret svećenika Varaždinske biskupije s korizmenom duhovnom obnovom održan je u ponedjeljak 4. ožujka u dvorani Biskupskog ordinarijata u Varaždinu.    

Gost susreta bio je dr. sc. o. Niko Bilić, SJ, koji je govorio o temi "Korijeni korizme u Svetom pismu".

 

 

Nakon izlaganja proslavljena je sveta misa u katedrali Uznesenja BDM.

Okupljene sudionike duhovne obnove na početku susreta pozdravio je generalni vikar mons. Ivan Godina.

Na početku izlaganja o. Bilić zaželio je da im ovaj susret bude prigoda za duhovnu okrjepu i skupljanje snaga za duhovni život i pastoralni rad. "Iako je Petrova stolica prazna, osjećamo da Crkva živi u Božjoj riječi. Želja mi je stoga da u ovom posebnom razdoblju Crkve Božja riječ dobije svoje puno značenje jer to je temelj na kojem gradimo Crkvu", istaknuo je predavač.

U izlaganju se osvrnuo na izvore i korijene korizme u Svetom pismu: govorio je o drugom pozivu Mojsiju koji mu je Jahve uputio da dođe na svetu goru Sinaj, o velikoj molitvi kraljice Estere, te završno o Kristovu boravku u pustinji kao pravom izvoru novozavjetne korizme. Naglasio je kako se na tim korijenima očituje Bog koji je milosrdan, koji je pun ljubavi prema ljudima, u kojeg se može pouzdati, te na kojeg se može osloniti. Pritom je napomenuo da je korizma vrijeme intenzivnog susreta s Božjim milosrđem, s Božjom solidarnošću u našoj grešnosti te vrijeme obraćenja, odnosno vrijeme bitne promjene našeg stava.

Okupljene je podsjetio da se u prvom pozivu Mojsiju objavljuju Božja svetost, uzvišenost i nedostupnost, dok je u drugom pozivu Bog Mojsiju pokazao svoju nutrinu, svoje srce: kakav je prema ljudima do kojih mu je stalo i kojima trajno želi biti blizu. "Mojsije se tada susreo s Božjim srcem: Bog se približava i daje Mojsiju, postaje mu dostupan i bliz, pokazuje mu svoje srce", rekao je o. Bilić.

Zatim je govorio o Esterinoj dragocjenoj i hrabroj molitvi u kojoj Bogu izlijeva svoju osamljenu dušu i tjeskobno stanje svog srca. "Kraljica Estera pokazuje kako smo svi, prije naših raznih službi, ponajprije molitelji pred Bogom. Ona priznaje svoju odgovornost, a pred Bogom zagovara i druge", istaknuo je.

Na kraju se osvrnuo na Kristov boravak u pustinji koji svjedoči o njegovoj jakosti pred napadima sotone. "Isus se u pustinji pokazao pobjednikom, pokazao je svoju nadmoć nad svim sotonskim nakanama", kazao je predavač zaključivši kako korijeni korizme u Svetom pismu pozivaju na bliski susret s Božjim srcem koji potom budi obraćenje. "Korijeni su iskrena molitva i post u smislu korizmene priprave za Uskrs, odnosno kako bismo se još više približili našem Gospodinu i pobjedniku nad zlim", poručio je o. Bilić.

Jasminka Bakoš-Kocijan