Od:
Do:

Koprivničanci proslavili 274. zavjetnu misu grada

Koprivničanci proslavili 274. zavjetnu misu gradaKOPRIVNICA, 13. 1. 2019.
Vjernici grada Koprivnice tradicionalno se okupljaju svake godine druge nedjelje u siječnju na zavjetno euharistijsko slavlje u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici. Ovogodišnju, 274. zavjetnu misu  predslavio je vlč. Davor Šumandl, župnik koprivničke Župe blaženog Alojzija Stepinca. Uz njega suslavio je i domaći župnik fra Marijan Opitz kao i drugi svećenici Koprivničkog dekanata.

Na početku ovog slavlja vlč. Šumandl podsjetio je kako je blagdan krštenja Gospodinova trenutak da se spomnemo svoga krštenja koje nam je bilo početak hoda u vjeri, primanja svih ostalih sakramenata te do današnjih dana naša vjera raste upravo na korjenima krštenja koje smo primili.

Nastavljajući se na uvodnu misao, u svojoj homiliji je vlč. Šumandl podsjetio kako su roditelji za nas od Crkve tražili krštenje.

- No to nije samo polijevanje vodom po glavi da bismo ispunili tradiciju, nego samo krštenje je ulazak u zajednicu vjernika - Crkvu, ali samo krštenje je i početak života vječnoga. S pravom bi tu roditelji mogli reći da od Crkve Božje traže život vječni za svoje dijete. Upravo nam krštenje daje vječnost, otvara nam vrata vječnosti, mogućnosti spasenja, po krštenju zato primamo sve ostale sakramente koji nam daju jednu nadogradnju života u vjeri. – rekao je vlč. Šumandl.

U svojoj homiliji nadalje je govorio o važnosti svih ostalih sakramenata tumačeći kako ih treba razumjeti te upozorio da u svetim sakramentima ne smijemo gledati magični čin koji će nam nešto učiniti pa će nama biti dobro ili bolje nego nam je sada. Ne smijemo tražiti nekakav instant izlaz iz svoje situacije ne učeći sami sebe podnositi križ, ne privikavajući sami sebe možda na trpljenje na koje nas poziva i sam Isus. On prihvaća križ i trpi za nas. I da bi nam dao snagu upravo podnositi svaki križ i svako trpljenje, prolaziti kroz nevolje ovoga života, Gospodin nam daje puninu darova Duha Svetoga.

Na posljetku, vlč. Šumandl je poručio da ćemo, nadograđujući ostale sakramente na sakrament krštenja ispunit svoje krštenje do kraja.

- Svih sedam sakramenata sakramenti su za život, život u punini vjere. Trudimo se svoj život ispuniti tako da bude, kako vjernički bogat, tako ispunjen ljubavlju, odnosom prema Bogu i prema bližnjima. Što su za vas vaši roditelji tražili na krštenju? Život vječni. Tom vječnom životu se radujte, k njemu hrlite, za tim životom idite, taj život vječni neka vam podari dragi Bog kojega ispovijedamo kao Oca, Sina i Duha Svetoga. – zaključio je svoju homiliju tijekom zavjetne mise grada Koprivnice vlč. Davor Šumandl.

Na kraju euharistijskog slavlja prigodne riječi uputio je i fra Marijan, podsjetivši kako Koprivnica ima svoj zavjet već više od 200 godina otkako je sagrađena kapela Presvetog otkupitelja uz franjevačku crkvu u Koprivnici.

- Gradila ju je vojska zahvaljujući Bogu na izvojevanim pobjedama  u tom vremenu. Svakako, biti zahvalan Bogu i vršiti zavjet u tom smislu, velika je stvar. Zato se nadam da ćemo i na godinu opet Bogu zahvaliti za sve ono što nam je dao i u ovim godinama. – poručio je na kraju fra Marijan Opitz, župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Koprivnici.
 

Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Siniša Conar