Od:
Do:

Koncert u povodu 25. godišnjice uspostave Varaždinske biskupije

Koncert u povodu 25. godišnjice uspostave Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 28.9.2022.
U prepunoj varaždinskoj katedrali 28. rujna 2022. godine izvedeno je velebno djelo J. S. Bacha „Muka po Mateju“ kao slavljenički koncert u sklopu proslave 25. obljetnice Varaždinskoj biskupije i 52. Varaždinskih baroknih večeri. Katedrala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a koncertu su nazočili i varaždinski biskup Bože Radoš, biskup u miru Josip Mrzljak te genralni tajnik HBK Krunoslav Novak.

Mnogobrojna publika dugotrajnim je pljeskom nagradila dirigenta mo. Anđelka Igreca, zbor Chorus angelicus, Dječji zbor Glazbene škole u Varaždinu, glazbenike okupljene u ansambl Capella Savaria iz Szombathelya i vrhunske soliste: Ivanu Lazar, Tiju Pikija, Sonju Runje, Franka Klisovića, Huga Hymasa, Emanuela Tomljenovića, Grgu Peroša i Krešimira Stražanca. Dok su Hymas u ulozi evanđelista i Stražanac u ulozi Isusa s dostojanstvanom odmjerenošću i izvanrednom muzikalnošću iznosili tekst evanđelja, zbor je jednako uvjerljivo iznosio puk koji osuđuje Gospodina, ali i molitvene korale kao komentar događanja koje opisuje evanđelje. Ovo djelo prepuno ljubavi, kako ga je opisao mo. Igrec, odražava zajedništvo ne samo svih okupljenih izvođača već i vjernika Varaždinske biskupije okupljenih oko Križa. Posebno je zanimljivo da su u njemu i pučke pjesme, koje predivno zvuče, a između tih arija su kratki tekstovi koji komentiraju to što se događa“, rekao je maestro Igrec ponosan na stotinu sudionika koji su izveli najveće djelo u Bachovom opusu, a koje osim što je najdulje trajanjem zahtjeva i najopsežniji izvodilački sastav.

J. S. Bach: Muka po Mateju
21. Koral - Erkenne mich, mein Hüter
Prigrli me, moj Spase,
Moj Pastiru, brani me!
Dobara sviju, vire,
Bogatstvo, za mene!
Riječ Tvoja mene krijepi
Sa mlijekom, slastima.
Duh Sveti mene tješi
Bogatstvom darova.

tekst s njemačkog jezika preveo mons. Alojzije Domislović, svećenik kanonik dekan i lektor Zbornog kaptola čazmansko-varaždinskog, Varaždin, 1989.