Od:
Do:

Komunikacija prema osobama s invaliditetom

Komunikacija prema osobama s invaliditetomVARAŽDIN, 9. 5. 2024.
Na susretima zajednice „Bartimej“ izmjenjuju se razne teme i izlagači. U četvrtak 9. svibnja 2024. godine, bilo je prilike čuti više o problemima u komunikaciji kad je riječ o pristupanju osobama s invaliditetom. O toj problematici iz perspektive osobe s invaliditetom, progovorila je volonterka Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije te članica zajednice „Bartimej“, Nataša Županić.
 
Ovaj susret je bio malo posebniji jer su nas posjetili prijatelji iz udruge „Ludbreško sunce“ na čelu sa predsjednicom Udruge, gđom Ružom Zlatar. Nakon uvodnog pozdrava, tridesetak sudionika je pozdravio i zaželio dobrodošlicu članovima Udruge, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, vlč. Leonardo Šardi.
 
Nakon što se predstavila, Nataša je progovorila o pristupu osobama s invaliditetom te je opisala neočekivanu situaciju u kojoj se i sama zatekla kad je upoznala člana zajednice „Bartimej“ kod kojeg nije naslućivala bilo kakvu vrstu invaliditeta, a ipak, bila je riječ o slijepoj osobi. Nakon upoznavanja, razvilo se iskreno prijateljstvo koje traje sve do danas.
 
Želeći što više približiti problematiku u komunikaciji, Nataša je izdvojila i osnovne oblike komunikacije, a to su: verbalna, neverbalna, usmena i pismena komunikacija. Pojasnivši svaki navedeni oblik komunikacije, navela je i važnije datume u obilježavanja različitih dana osoba s invaliditetom. Zatim je prepustila riječ spomenutom prijatelju kojeg je upoznala na zajednici „Bartimej“. 
 
Danijel Kralj je zatim progovorio o nekim iskustvima komunikacije iz vlastite perspektive, istaknuvši kako svakome nastoji pristupiti otvorena i radosna srca. Za njega je važno da je komunikacija opuštena i da osoba ima hrabrosti postaviti pitanja i da je otvorena za čuti ono što je rečeno. Naglasio je kako sve članove zajednice „Bartimej“ može gledati srcem i kako nijedna vrsta invaliditeta ne bi trebala biti prepreka u sklapanju prijateljstva. 
 
Sudionicima su postavljena pitanja vezana uz temu na koja su kao i uvijek, iskreno odgovarali i bili slobodni u iznošenju mišljenja. Nakon toga, Danijel i Nataša su izveli igrokaz koji nikad nije nigdje izvođen. Naime, osmislili su ga oni sami, s tim da je autor teksta Danijel. Kako bi što zornije približili problematiku komunikacije, odglumili su problem komunikacije u braku kad se Bara (Nataša), ljuti na Štefa (Danijela) Žmikača jer je uložio zadnji novac na kladionicu i time možda ugrozio egzistenciju njihove obitelji. 
 
No, kako je Štef smirena osoba koja voli svoje mjesto Gemištovec i voli svoju Baru, ipak ne reagira na „klasične“ ženske provokacije i sve mirno prihvaća. Na kraju, egzistencija ipak nije bila ugrožena jer je klub na koji se Štef kladio pobijedio. Nakon izvedenog igrokaza, glumci su mogli uživati u smijehu i pljesku zahvalne publike. Neplanirano, kratko se povela i rasprava o zlu koje se krije u raznim ovisnostima koje danas vrebaju.
 
Susretu su se pridružile članice molitvene zajednice „Svetog Josipa“ koja djeluje na župi svetog Josipa na čijim se prostorima okuplja zajednica „Bartimej“. Budući da na misi kojom susreti redovito završavaju, sudjeluju i članice spomenute Zajednice, osjetile su potrebu iskazati kršćansku ljubav prema članovima zajednice „Bartimej“ te su za svakog člana izradile krunice koje su im poklonile. 
 
U molitveno duhovnom kutku članica zajednice „Bartimej“ gluhoslijepa osoba Karolina Perec, je izrecitirala vlastitu pjesmicu posvećenu Mariji čiji tekst donosimo u nastavku izvještaja. Susret je završio svetom misom koju je predvodio župnik župe svetog Josipa u Varaždinu, vlč. Leonardo Šardi, na misi su ministrirale osobe s invaliditetom. 
 
Idući susret će se održati iznimno u ponedjeljak 13. 5. 2024., u udruzi „Ludbreško sunce“. Članovi zajednice „Bartimej“ raduju se novim susretima i prijateljstvima. Možda bi nam riječi Helen Keller mogle svratiti pažnju na ono bitno u komunikaciji: „Hodati s prijateljem u tmini je bolje nego hodati sam u svjetlu“. 
Anika Sačić
 
Tebe, Marijo za milost molim
 
Jedan anđeo Mariju pjesmom slavi. 
Drugi za Mariju vijenac od ruža pravi. 
Treći violinu svira, 
Mariju notama u srce dira. 
Marijo smiluj se, bolesnoga suzama operi; 
čas njegovog ozdravljenja odaberi. 
Marijo, Majko nebeska smiluj se.
 
Karolina Perec, 25. 4. 2024.