Od:
Do:

Komemoracija za žrtve najvećeg grobišta Varaždinske biskupije i županije

Komemoracija za žrtve najvećeg grobišta Varaždinske biskupije i županijeVARAŽDIN, 28. 10. 2021.
Povodom blagdana Svih Svetih, članovi Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava, priredili su komemoraciju za žrtve najvećeg grobišta Varaždinske biskupije i županije kod spomen križa uz rijeku Dravu, u četvrtak, 28. listopada ove godine.
 
Spomen na žrtve Drugog svjetskog rata i poratnog razdoblja grada Varaždina, rijeke Drave i grobišta Dravska šuma započeo je u 15 sati, a uz članove Društva, sjećanju na stradale odazvali su se i predstavnici Grada i Varaždinske županije, kao i predstavnici udruga koji njeguju uspomenu na hrvatske žrtve i stradanja.
 
Komemoracije je započela hrvatskom himnom koju su otpjevali članovi zbora Arka, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće.
 
U ime Varaždinske županije vijenac je položio i svijeće zapalio župan Anđelko Stričak, a u ime grada Varaždina, Gordana Marsenić, izaslanica gradonačelnika Nevena Bosilja. Uime Društva za obilježavanje grobišta i Hrvatskoga žrtvoslovnog društva vijenac su položili i svijeće zapalili Lidija Vukalović, Jasenka Zdelar i Franjo Črep, a u ime udruge Hrvatskih branitelja Varaždinske županije to je učinio Ivica Dolenec, nakon njih i Đuro Knezičić iz Braniteljskog centra Zagreb.
 
U ime organizatora sudionike je pozdravio Franjo Talan, predsjednik Društva koji je rekao da su aktivnosti za podizanja spomen križa pokrenute potkraj 1998. godine, a dok se čekala građevna dozvola, članovi Društva su pred 20 godina, 31. listopada 2001. godine, postavili mali drveni križ. Dozvola za podizanje sadašnjeg spomen križa dobivena je 2003. godine, a isti je 19. lipnja 2004. blagoslovio mons. Marko Culej, prvi biskup Varaždinske biskupije. Spomen križ Dravska šuma Varaždin, podignut je u spomen na žrtve varaždinskih zatvora i logora- pokopanih uz Dravu ili otpremljenih iz Varaždina na neku susjednu lokaciju, kao i za one čija su tijela potkraj svibnja, lipnja i srpnja 1945.,  nošena maticom rijeke Drave iz smjera Slovenije, „plutala“  prema istoku.
 
Molitvu za žrtve predvodio je vlč. Ivica Cujzek, župnik Župe sv. Fabijana i Sebastijana Varaždin, a u toku komemoracije zbor Arka otpjevao je pjesmu Oči u oči i na kraju skladbu Oko jene hiže.
 

Povodom blagdana Svih Svetih 2021. cvijeće i svijeće i na ostalim mjestima

Povodom blagdana Svih Svetih, članovi Društva položili su cvijeće i zapalili svijeće i na ostalim mjestima stradanja. U 16 sati na grobnici ekshumiranih žrtava grobšta Sep u Gornjem Hrašćanu, a potom i kod postavljenih spomen obilježja Ksajpa – Šenkovec, Pancerica Otok Virje, Kotoriba, Beretinec, Veliki Lovrečan,  šuma Gaj Strmec Podravski, Kolnjak - G. Kneginec, Čukovec kod Ludbrega, Vratišinec, kao i na grobištu u Ljubjskoj u Zagrebu i u Šestinama. te na grobovima preminulih članova Društva osnovanog 20. rujna 2000.  godine.
 
Franjo Talan


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika