Od:
Do:

Komemoracija za žrtve grobišta Savica - Beretinec

Komemoracija za žrtve grobišta Savica - BeretinecBERETINEC / SVETI ILIJA, 12.9.2021.
U znak sjećanja na žrtve poratnog razdoblja Drugog svjetskog rata grobišta „Savica“ Beretinec, kao i na stradale i poginule u ratovima i progonima vlasti u doba diktatura i totalitarnih ideologija XX. stoljeća, u nedjelju 12. rujna održana je komemoracija i sveta misa za žrtve.

Svetu misu zadušnicu za žrtve u 11 sati predvodio je preč. Izidor Ferek, župnik župe Sv. Ilije proroka, a ista je kao i prethodnih godina bila služena kod kapele Uzvišenja sv. Križa u Vinogradskoj ulici, na Horvatovom brijegu.

Drugi dio komemoracije održan je u 13 sati na samom grobištu Savica. Uime Društva za obilježavanje grobišta vijenac su kod spomen križa položili i svijeće zapalili Jasenka Vidić, Franjo Črep i Vlado Mežnarić, a uime pokrovitelja komemoracije, općine Beretinec, to su učinili načelnik Nikola Žganec i Hrvoje Kapeš, predsjednik Općinskog vijeća općine Beretinec. Zahvala općini Beretinec i župi Sveti Ilija, za podršku radu Društva na očuvanju uspomene na žrtve i stradanja uputio je Franjo Talan, predsjednik Društva te naglasio da smo ovih dana proslavili Dan hrvatskih mučenika na Udbini, u subotu 11. rujna, u Zrinu je isti dan biskup mons. Ivan Milovan predvodio misu za ubijene Zrinjane pred 78 godina i prognane žitelje mjesta kojima poratne vlasti nakon završetaka Drugog svjetskog rata nisu dozvolile povratak na vjekovna ognjišta, već su im imovinu oduzele i nisu vratile do današnjih dana, a u subotu je u Krasici u Istri održan spomen na blaženog Francesca Bonifacia, kojeg su poratne vlasti pred 75 godine ugrabile i negdje ubile.

Zahvalu Društvu za organizaciju komemoracije i brigu da se žrtve ne zaborave, kao i okupljenima na dolasku izrekao je načelnik Nikola Žganec, a prof Jasenka Vidić naglasila je da u podnožju brda „Prepratnica“ kraj Črešnjeva postoji još jedno grobište te apelirala da se i ta lokacija istraži i obilježi. Molitvu za žrtve potom je predvodio župnik preč. Izidor Ferek, a na kraju je zbor župe Svetog Ilije proroka otpjevao jednu prikladnu pjesmu.

Spomen križ na grobištu Savica od strane Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava postavljen je i blagoslovljen 22. kolovoza 2017. godine, povodom Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima, a kasnijih godina zahvaljujući zalaganju članova Društva i razumijevanjem općine Beretinec komemoracije se održavaju u sklopu proslave Dana općine Beretinec koja ja za Dan općine uzela katolički blagdan Uzvišenja svetog Križa koji se slavi 14. rujna.

Franjo Talan


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika