Od:
Do:

Komemoracija za žrtve grobišta Pancerica

Komemoracija za žrtve grobišta Pancerica KRIŽOVLJAN, 11. 6. 2023.
Komemoracija za žrtve grobišta Pancerica održana je u nedjelju 11. lipnja 2023. kod spomen križa paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca te molitvom za žrtve koju je predvodio preč. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral. Drugi dio komemoracije održan je u kapeli bl. Alojzija Stepinca gdje je u ime organizatora komemoracije okupljene pozdravio Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava. U kratkom osvrtu Talan je naglasio da se komemoracija održava pod pokroviteljstvom općine Cestica, a ista se od 1995. godine održava u suradnji s Lovačkim društvom Sveti Hubert i Mjesnim odborom Otok Virje. Naglasio je da su se prethodno održale komemoracije u Štrigovi te 14. križni put grobištima i stratištima Varaždinske biskupije u kojem su, nakon 14. postaje u Višnjici, obiđene i lokacije grobišta „Borl" i Pruh – Zavrč u Sloveniji te grobišta kod Drave u Lovrečanu.
 
Za žrtve grobišta Gaj Strmec Podravski komemoracija je bila 30. travnja, a 28. svibnja za žrtve grobišta Leš Kotoriba.
 
Pred Društvom su komemoracije za žrtve grobišta Ksajpa u Šenkovcu  kod Čakovca u subotu 8. srpnja 2023. u 19 sati te u Gornjem Jesenju dan kasnije, u nedjelju 9. srpnja 2023. povodom 80. obljetnice mučeničke smrti župnika vlč. Matije Žigrovića, prve svećeničke partizanske žrtve Varaždinske biskupije ubijene 1943. godine. Tom prigodom svetu misu će predslaviti mons. Bože Radoš, varaždinski biskup.
 
Nakon Talanovog osvrta uslijedila je sveta misa koju je predslavio preč. Kopjar, a na kraju mise zahvalu predvoditelju i sudionicima misnog slavlja uputio je vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.  
 
Program je nastavljen u društveni dom Otok Virje gdje je, između ostalog, bila prikazana digitalna izložba fotografija i dokumenata. U prvom dijelu izložbe bilo je prikazano petstotinjak fotografija vezanih uz temu u razdoblju 1997. - 2022. koje obuhvaćaju djelovanje Društva, izgradnju spomen kapele i održavanje komemoracija, dok je u drugom dijelu bilo prikazano dvjestotinjak fotografija vezanih uz temu žrtava i stradanja realiziranih od prošle godine, među kojima je i desetak fotografija obnove spomen križa do 8. lipnja 2023.
 
Detaljan izvještaj o komemoraciji za žrtve grobišta Pancerica pročitajte na poveznici ovdje.


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika