Od:
Do:

Izložba jaslica povodom ovogodišnjih XI. Dana službenice Božje Marice Stanković

Izložba jaslica povodom ovogodišnjih XI. Dana službenice Božje Marice StankovićTibor Martan, etnolog, organizator Dana službenice Božje Marice Stanković na izložbi jaslica Perice Novosela u Novom Marofu



NOVI MAROF, 14. 9. 2023.
Povodom početka XI. Dana službenice Božje Marice Stanković te povodom obljetnice 800 godina od uprizorenja prvih živih jaslica svetog Franje Asiškog, Pučko otvoreno učilište Novi Marof i Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“ iz Madžareva inicirali su postavljanje izložbe jaslica Perice Novosela, graditelja božićnih jaslica iz Bistre.

Novesel se od djetinjstava bavi izradom božićnih jaslica, a posljednjih nekoliko godina svoje jaslice izlaže diljem Hrvatske. Predsjednik je Udruge prijatelja hrvatskih božićnih jaslica. 2021. godine njegove su jaslice bile izložene na velikoj izložbi božićnih jaslica u Vatikanu kao jedini izložak koji je pribavljen izvan granica Italije. Godinu dana kasnije, 2022. Novosel je ponovno izlagao na izložbi jaslica u Vatikanu s radom pod nazivom Svjetlo nade.

Izrada božićnih jaslica (Betlehema) zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a glavni organizator manifestacije Dana službenice Božje Marice Stanković, etnolog Tibor Martan, odluku oko izložbe božićnih jaslica u rujnu tumači time što je službenica Božja Marica Stanković ostavila mnogo zapisa, svojih molitava, pjesama, razmatranja i meditacija, a vrlo često u tim svojim djelima spominje novorođenoga Krista kojega naziva Božansko čedo.

„Ona smatra da to maleno dijete poziva svakog od nas na svetost. Također, to maleno dijete kazuje da ne moramo činiti velika djela, nego u našoj svakodnevici da činimo mala djela ljubavi. Stoga smo uoči XI. dana službenice Božje Marice Stanković odlučili upravo kroz izložbu jaslica tu njenu pisanu poruku dati široj javnosti“ poručuje etnolog Martan.  

Jaslice Perice Novosela su unikatne. On pronalazi inspiraciju svuda u svojoj okolini, pokušava za izgradnju jaslica iskoristiti sav dostupan materijal iz svoje okoline. Tako posjetitelji izložbe mogu vidjeti jaslice koje su izrađene u boci, staroj amfori, u okviru starog televizora ili pak jaslice koje su izrađene u lampašu. Ove potonje bile su na izložbi jaslica Vatikanu 2022. predstavljene pod nazivom Svjetlo nade.

Novosel također izrađuje i takozvane minijature, pa je stoga moguće vidjeti i jaslice u kutijicama za nakit ili pak u školjkama.

U Dane službenice Božje Marice Stanković organizatori su željeli uključiti i Suradnice Krista Kralja odnosno članice svjetovnog instituta kojeg je osnovala Marica Stanković te, osim Novosela, i one sudjeluju na izložbi svojim minijaturama jaslica izrađenim u škrinjici, zatim kovčežiću te u jednom malom plutenom čepu za boce.

Osim toga, na izložbi izlaže i kulturno umjetnička Udruga „Magda i Luisa“ iz Mađareva čije su članice izradile jaslice od krep-papira te Marta Černi koja je izradila jaslice od platna.

Jaslice su postavljene u prostorijama Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu te ih je moguće razgledati svakodnevno do utorka 19. rujna 2023. u radno vrijeme Kulturnog centra.

XI. dani službenice Božje Marice Stanković nastavljaju se krajem rujna u Madžarevu i Kamenoj Gorici.

Naime,  u petak 29. rujana 2023. održat će se recital duhovne poezije „Svetlost na bregu“ u crkvi sv. Vida i Jurja u Madžarevu s početkom u 17 sati.

Idućeg dana, u subotu 30. rujna, u istoj crkvi će biti koncert duhovne glazbe s početkom u 19 sati.  

A XI. dani službenice Božje Marice Stanković završit će u Kamenoj Gorici u nedjelju 1. listopada 2023. pobožnošću Marijinog puta s početkom u 16 sati.


Slika Jaslice Perice Novosela u Novom Marofu
Slika Jaslice Perice Novosela u Novom Marofu
Slika Jaslice Perice Novosela u Novom Marofu
Slika Jaslice Perice Novosela u Novom Marofu
Slika Jaslice Perice Novosela u Novom Marofu - minijatura
Slika Jaslice Perice Novosela u Novom Marofu - minijatura
Slika Jaslice Perice Novosela u Novom Marofu - minijatura
Slika Jaslice Perice Novosela u Novom Marofu - minijatura
Slika Jaslice u plutenom čepu - izradile suradnice Krista kralja
Slika Jaslice KUU "Magda i Luisa"
Slika Tibor Martan, etnolog, organizator Dana službenice Božje Marice Stanković na izložbi jaslica Perice Novosela u Novom Marofu