Od:
Do:

​Izložba dječjih radova posvećena sv. Elizabeti i „Ružičnjak sv. Elizabete“ u Jalžabetu

​Izložba dječjih radova posvećena sv. Elizabeti i „Ružičnjak sv. Elizabete“ u JalžabetuJALŽABET, 17. 11. 2023.
Župa sv. Elizabete Ugarske u Jalžabetu proslavila je svoju nebesku zaštitnicu u petak, 17. studenoga. Istoga dana u Župi je organizirana izložba dječjih radova te je posađeno sedam ruža oko crkve.
Za proslavu župnog blagdana vjernici jalžabetske župe pripravljali su se trodnevnicom od utorka 14. do četvrtka 16. studenog.  

Prvi dan trodnevnice predvodio je vlč. Leonardo Šardi, župnik Župe sv. Josipa na varaždinskoj Banfici, a tema o kojoj je govorio bila je "Simbolika cvijeća u kršćanstvu".

Drugog dana trodnevnice tema je bila "Srce daruje, a ruka izvršava", a predvodio ju je vlč. Petar Golub, župnik Župe sv. Bartola ap. u Bartolovcu.

Posljednji dan vlč. Matija Filipović, župni vikar Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu, predvodio je trodnevnicu na temu "Kruh koji se dijeli je slađi".

Na sam župni blagdan mise su bile u 8, 11 i 16 sati. Misu u 11 predvodio je dekan istočnovaraždinskog dekanata i župnik Župe sv. Nikole biskupa u Varaždinu preč. Stjepan Najman. Tom prigodom bio je i blagoslov kruha i ruža.

Istoga dana od 14 sati bila je otvorena izložba dječjih radova posvećena sv. Elizabeti u Pastoralnom centru župe Jalžabet. Župnik vlč. Matija Vonić kaže kako su potaknuli učenike škole u Jalžabetu da nacrtaju lik sv. Elizabete te da je to prva ovakva izložba. Malu izložbu dječjih radova u poslijepodnevnim satima posjećivala su djeca s roditeljima te djedovima i bakama. „Djeca su se jako potrudila i stvarno su prekrasno nacrtali svoje radove. Uz djecu, na izložbi je sudjelovao i profesor Darvin Butković sa svojim radom, likom sv. Elizabete“ rekao je vlč. Vonić.

Nakon izložbe uslijedila je sadnja prvih sedam ruža pored župne crkve. Riječ je o „Ružičnjaku sv. Elizabete.“ „Sveta Elizabeta je noseći kruh siromasima bila uhvaćena od svog muža jednog zimskog jutra. Kad ju je pitao što nosi, ona se preplašila i kad je otvorila pregaču unutra su bile ruže, iako je nosila kruh. I to je čudo svete Elizabete“, podsjetio je vlč. Vonić te pojasnio zašto su posadili ruže. „Mi smo ove godine posadili prvih sedam ruža i tako ćemo činiti svake godine dok ne posadimo ruže u krugu crkve jer je to simbol sv. Elizabete“, kazao je.
 
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika