Od:
Do:

Izložba „Biblija kao lijek“ postavljena u Biskupijskoj knjižnici Varaždin uz Svjetski dan knjige

Izložba „Biblija kao lijek“ postavljena u Biskupijskoj knjižnici Varaždin uz Svjetski dan knjigeVARAŽDIN, 23. 4. 2021.
Biskupijska knjižnica Varaždin i ove se godine pridružuje obilježavanju Svjetskog dana knjige i autorskih prava 23. travnja kojem je ovogodišnja tema "Ljekovita moć knjige", a knjižničari su pozvani u fondu svoje knjižnice potražiti naslove koje bi svojim korisnicima mogli ponuditi kao lijek.

"Za nas kršćane Biblija je zaista knjiga koja nam daje odgovore na sva temeljna egzistencijalna pitanja. Tu svakako onda ubrajamo odgovore na potrebu utjehe u teškim vremenima, ali i poimanju bolesti te liječenja i ozdravljenja.  O toj temi progovorili smo konzultirajući znanstveno i stručno teološko štivo i pripremili plakate o Bibliji kao knjizi koja liječi. Zdravlje i bolest, lijek, liječenje i ozdravljenje teme su kojima se biblijski pisac ne bavi na sustavan, znanstveni način. Biblijska medicina bila je uglavnom preventivna, a manje kurativna. Potrebno je iz raznih biblijskih spisa iščitati opise i zaključiti kakav je biblijski pogled na te životne stvarnosti. Uz pomoć biblijskih znanosti – biblijske geografije, biblijske arheologije, biblijske antropologije te naravno biblijske egzegeze bolje možemo razumjeti biblijsko poimanje zdravlja, bolesti i liječenja." objašnjava nam voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin Irena Gotal.

U knjižnici je stoga postavljena izložba „Biblija kao lijek“. Kroz plakate su predstavljene teme o Bibliji i poimanju bolesti, Bibliji i zdravlju, Bibliji i liječenju. Osim toga iz knjižničnog fonda su izloženi naslovi koji također progovaraju o spomenutim temama ali i drugi.

"Iz našeg fonda izdvojili smo i knjige koje se bave pitanjima religije i zdravlja, Biblije i medicine i slično. Izdvojili smo još i neke druge prigodne naslove poput raznih ljekaruša, od kojih bih izdvojila svakako onu sv. Hildegarde, koja još u davnom srednjem vijeku progovarala o hrani kao lijeku te donosi razne recepte za borbu protiv bolesti. Imamo i Naputak Kongregacije za nauk vjere iz 2000. o molitvama kojima se od Boga moli ozdravljenje, ali i nekoliko molitvenika za bolesnike.", poručuje gđa. Gotal te dodaje kako je ove naslove moguće i posuditi. Neke već i za vrijeme izložbe od kojih imaju više primjeraka, a ostale nakon izložbe koju možete razgledati u radnom vremenu za korisnike: ponedjeljkom od 10 do 18 te srijedom i četvrtkom od 9 do 12 sati.


Podsjetimo, Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se na simboličan datum u svjetskoj književnosti (23. travnja) jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes, i William Shakespeare, a proglašen je 1995. godine na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Povodom tog Dana u Hrvatskoj se već 10. godinu za redom održava i manifestacija Noć knjige.

Osim toga, odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja se obilježava Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića, autora epa Judita, dovršenog u Splitu upravo 22. travnja 1501. godine.

U ovome kontekstu važno je spomenuti kako je Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila Godinom čitanja, što je sjajan odgovor na pandemijska zatvaranja.


Slika Izložba Biblija kao lijek postavljena u Biskupijskoj knjižnici Varaždin uz Svjetski dan knjige
Slika Izložba Biblija kao lijek postavljena u Biskupijskoj knjižnici Varaždin uz Svjetski dan knjige
Slika Izložba Biblija kao lijek postavljena u Biskupijskoj knjižnici Varaždin uz Svjetski dan knjige
Slika Izložba Biblija kao lijek postavljena u Biskupijskoj knjižnici Varaždin uz Svjetski dan knjige