Od:
Do:

Izabran logo Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji

Izabran logo Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obiteljiVARAŽDIN, 7.1.2021.
U novoj 2021. godini, Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije predstavlja logo pod kojim će nastaviti svoje djelovanje u povjerenoj pastoralnoj i duhovnoj skrbi. Nakon nekoliko pristiglih prijedloga te razmjenom mišljenja članova Povjerenstva, voditelja udruga i osoba s invaliditetom, idejni kreator loga je vlč. mr. Tomislav Hačko, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.

Logo prikazuje, u četiri simbola, četiri različita oblika oštećenja osoba s invaliditetom u kojima se prepoznaju svi oblici invaliditeta prema kojima je usmjereno djelovanje Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Boje, koje su korištene kao podloga za pojedini simbol, pojavljuju se na grbu Varaždinske biskupije te se na taj način očituje pripadnost pastoralnog djelovanja određenoj mjesnoj crkvi. Simboli su raspoređeni tako da daju obris križa te su usmjereni prema njemu. Križ, prepoznatljivi simbol kršćanstva, nalazi se u središtu te ujedno označuje okupljanje svih uključenih u rad Povjerenstva oko Krista – središtu pastoralnog djelovanja. Simboli, koji prikazuju pojedini oblik invaliditeta, prikazuju različite mogućnosti osoba s invaliditetom.

Na podlozi zelene boje, na Brailleovom pismu, ispisana su slova „I“ i „K“ koja  predstavljaju inicijale imena „Isus Krist“ te simboliziraju osobe oštećena vida. Na podlozi plave boje nalazi se simbol za osobe s tjelesnim invaliditetom koji prikazuje osobu u invalidskim kolicima u pokretu. Na podlozi crvene boje nalazi se položajem šake prikazan znak „I love you“ koji je međunarodni znak za „volim te” na znakovnom jeziku te prikazuje osobe oštećena sluha. Također, podloga crvene boje nalazi se u sjeni križa, a ona označava Kristovu ljubav. Na podlozi sive boje nalaze se dvije osobe. Prvenstveno označuju osobe s  intelektualnim teškoćama. Također, u samome simbolu sadržan je i prikaz podrške kako osobama s invaliditetom, tako i obiteljima osoba s invaliditetom.