Od:
Do:

I u školi u Natkrižovljanu zahvala Bogu za plodove zemlje

I u školi u Natkrižovljanu zahvala Bogu za plodove zemljeNATKRIŽOVLJAN, 17. 10. 2022.
Školske godine 2022.-2023. školu u Natkrižovljanu polazi petero djece iz naselja Natkrižovljan i Vinica Breg, a dio djece s tog područja od prvog razreda polaznici su škole ili u Cestici, ili u Vinici.

Unatoč malom broju djece na školi su obilježili Dan kruha - dan zahvalnosti za plodove zemlje, u ponedjeljak, 17. listopada 2022. godine. Plodove za svojevrsnu izložbu u školu su donijeli sami učenici, a u pripremi im je pomogla i njihova učiteljica Sanja Hudek. Obilježavanje Dana kruha započelo je priredbom u kojoj je sudjelovalo svih pet učenika škole: iz prvog razreda Melani, iz drugog Tin, te polaznici četvrtog razreda Lea, Eleonora i Marino. Na priredbi su bili prisutni i vjeroučiteljica Anita Vrček, pedagoginja Mateja Polančec domaćica Snježana Sakač i vlč Mario Filipović, župnik Župe sv. Barbare Natkrižovljan, koji je na kraju blagoslovio pripremljenu hranu.

Naime, od 2014. godine Župom upravlja vlč. Filipović, a posljedice iseljavanja i osipanja stanovništva osjećaju se kako na Župi tako i u školi. Tako godišnje bude nekoliko prvopričesnika, a podjela krizme je svake druge godine.

Iako se posljednjih desetljeća broj vjernika i žitelja Župe više nego prepolovio, a drastično se smanjio i broj učenika (u četverogodišnju školu Natkrižovljan bilo je školske godine 1937/38 upisano 191 dijete), zahvaljujući entuzijazmu i upornosti i župnika, i školskog osoblja, i nekih mještana, i danas djeluje i Župa, i škola, koji nastoje u suživotu opstati oko crkve Svete Barbare, koja kao svjetionik bdije nad cijelim krajem.
 
Franjo Talan


Slika
Slika
Slika
Slika