Od:
Do:

Hodočašće obitelji i djece Varaždinske biskupije u ludbreško proštenište

Hodočašće obitelji i djece Varaždinske biskupije u ludbreško proštenište

LUDBREG, 20. 9. 2009.

Hodočašće obitelji s djecom, vjeroučenika, ministranata i mladih Varaždinske biskupije u proštenište Predragocjene Krvi Isusove u Ludbregu održano je u nedjelju 20. rujna.

To je bilo prvo takvo biskupijsko hodočašće u ludbreško proštenište, a dio je trogodišnjeg programa proslave 600. obljetnice štovanja Presvete Krvi u Ludbregu (1411.-2011.), koja se održava pod geslom "Otkupio si nas Krvlju svojom".

Više od tisuću vjernika iz brojnih župa Varaždinske biskupije, među kojima je bilo više stotina ministranata i drugih vjeroučenika s njihovim roditeljima, župnicima, kapelanima, vjeroučiteljima i učiteljima, okupilo se kod zavjetne kapele gdje je susret započeo popodnevnim meditativno-glazbenim programom.

Nakon jednosatnog uvodnog programa varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje sa zazivom Duha Svetog u prigodi početka nove školske i akademske godine za učenike i studente s područja Varaždinske biskupije. Liturgijsko pjevanje uzveličao je Zbor mladih Varaždinske biskupije koji je s više duhovnih pjesama, koje su omiljene djeci i mladima, obogatio i program ispunjen prigodnim meditacijama i svjedočanstavima koji su u suradnji priredili biskupijski Katehetski ured i Ured za obitelj i njihovi suradnici. U hodočašću su također sudjelovali i članovi Hrvatske zajednice bračnih susreta Varaždinske biskupije.

Sve je okupljene uvodno pozdravio župni vikar ludbreške župe vlč. Tihomir Kosec koji je animirao program kojim su nazočni uvedeni u euharistijsko slavlje. Nakon što se okupljene kroz pjesmu i prigodne meditacije o potrebi i vrijednosti duhovnosti u obitelji, školi i vlastitom svakodnevnom životu nastojalo pripremiti za svečanu euharistiju, krenula je procesija 30-tak svećenika i đakona, te manjeg broja ministranata, dok je većina ministranata u svojim bijelim odijelima zauzela mjesta oko oltara i ispred zavjetne kapele, potvrđujući time da žele biti blizu Isusova oltara i njegovi istinski službenici kako su to redovito i u svojim župnim zajednicama. S biskupom su suslavili domaći župnik i upravitelj prošteništa preč. Josip Đurkan, generalni vikar mons. Ivan Godina, djelatnici biskupijskih ureda te župnici i kapelani iz 15-tak župa biskupije. Sve je okupljene hodočasnike različitih uzrasta i s raznih krajeva biskupije pozdravio biskup Mrzljak koji je istaknuo da su se sabrali kako bi molili snagu Duha Svetoga na početku nove školske i akademske godine. Kazao je da su se okupili na jednom posebnom školskom satu jer su svi oni učenici istog Učitelja, Isusa Krista. Osobito je pozdravio učenike trećeg i četvrtog razreda koji se pripravljaju za primanje ili su ove godine primili sakrament prve pričesti.

U propovijedi je biskup istaknuo kako je bila želja na početku trogodišnjeg programa proslave 600. obljetnice čuda Predragocjene Krvi, okupiti obitelji s djecom, te vjeroučenike i mlade Varaždinske biskupije, osobito ministrante koji obavljaju posebnu službu u Crkvi, i to s ciljem zaziva Duha Svetog na početku školske i pastoralne godine. Upitao je okupljene postoji li danas raspoloženje da se čuje i prihvati što Duh Sveti govori i poručuje. Također je upitao postoji li danas raspoloženje da se trajno bude Isusovim učenicima te da se napreduje u vjeri tijekom čitavog života. Pritom je naglasio da se nalaze na najvažnijem satu jednog učenika kao kršćanina, a to je sveta misa na kojoj se po Duhu Svetom sluša živa Božja riječ i susreće živi Isus. Potaknuo je okupljene da uvijek pomalo budu djeca, odnosno učenici spremni na otvorenost prema produbljivanju znanja i iskustava; da uvijek poput djece budu spremni prihvatiti razne Božje pozive, poruke i pouke. Pozvao je nazočne da rastu u životu, ne po zemaljskim postignućima, nego po odnosu s bližnjima u jednostavnim i malim stvarima od kojih se sastoji kršćanski život. Da bi to mogli, potrebno je biti otvoren Duhu Božjem, ne samo ušima nego i čitavim srcem kako je to učinila i Marija koja je čula, prihvatila i čuvala Božju riječ te po njoj živjela, rekao je biskup pozvavši okupljene da je u tome nasljeduju kako bi živjeli i svjedočili Božju riječ kao pravi Isusovi učenici. Nazočnima je kazao kako je radostan doživljaj vidjeti na dan Gospodnji sabrane obitelji i djecu koji su došli iz raznih župnih obitelji posvjedočiti jednu veliku biskupijsku obitelj i zajednicu. Potaknuo je okupljene da mole i za sve one odsutne obitelji, djecu i mlade, učenike i studente kako bi svi zajedno napredovali u upoznavanju, učenju, prihvaćanju i življenju vjere i kršćanskog života. Zaželio je nazočnima da ih Duh Sveti još više, ne samo osvijetli, nego i zapali kršćanskim žarom kako bi mogli po vjeri i iz vjere živjeti.

Molitvu vjernika izrekli su bračni parovi iz svih krajeva biskupije, a molilo se, između ostalog, za obitelji kako bi bila ognjišta i rasadišta života i škole ljubavi i razumijevanja, a roditelji uzori djeci na putu odrastanja, te za učenike, učitelje i roditelje i dar njihove vjere.

Na kraju mise biskup Mrzljak zahvalio je svim sudionicima hodočašća te svima koji su pridonijeli njegovoj organizaciji, te zazvao Božji blagoslov na sve okupljene. Svim vjeroučenicima na uspomenu na hodočašće darovane su kemijske olovke s geslom ludbreške proslave "Otkupio si nas Krvlju svojom" 1411.-2011. Puhački orkestar iz Vinice nakon mise s nekoliko je skladbi obradovao sve nazočne.

Jasminka Bakoš-Kocijan