Od:
Do:

Hodočašće na Svetu Goru i putevima Soške fronte članova udruge "Hrvatski domobran"

Hodočašće na Svetu Goru i putevima Soške fronte članova udruge "Hrvatski domobran"NOVI MAROF/SVETA GORA, 20. 8. 2022.
Četrdesetak vjernika, članova udruge Hrvatski domobran iz Novoga Marofa, nastavnica povijesti OŠ Novi Marof, nekoliko učenika i drugih, u subotu, 20. kolovoza 2022., uputili su se na nesvakidašnje hodočašće k Majci Božjoj Svetogorskoj Kraljici na Svetu Goru, glavno marijanskom svetište Koparske biskupije. Tome hodočašću prethodio je bogati program upoznavanja sa Soškom frontom koja je bila jedna od najvažnijih bojišnica tijekom Prvoga svjetskoga rata. Na toj su bojišnici mnogi i mnogi izgubili život, a među njima brojni Hrvati kojih je bilo sa svih strana Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U tu činjenicu uvjerili smo se kada smo posjetili vojno groblje u Logu pod Mangartom gdje je pokopano 859 vojnika, s tim da je to jedno od manjih vojnih groblja. U daljnjem dijelu puta, osim što smo promatrali brojne planinske vrhove na kojima su se također vodile brojne bitke, često uzaludne s mnogo ljudskih žrtava, posjetili smo i obrambene utvrde – Fort Hermann i Fort Kluž. Tijekom putovanja, s ratnim događanjima na Soškoj fronti upoznavao je putnike gosp. Leonardo Košćak, student treće godine povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, kao i voditelj puta gosp. Zdravko Maltar, predsjednik udruge.

Daljnja važna postaja puta bio je Kobarid i posjet Muzeju „Prve svetovne vojne“. Muzejski vodić Jožef Stric, izvrsno nas je upoznao s tijekom svih velikih bitaka na Soškoj fronti, vrlo zanimljivo izlagao brojne detalje ratovanja. Brojni muzejski izlošci, vojna oprema, zastave, fotografije, dokumenti, osobne stvari vojnika, karte i drugo plijenilo je pozornost svih nas.

Nakon tog važnoga dijela putovanja, uputili smo se marijanskom svetištu na Svetoj Gori koje je na 682m nadmorske visine. Početak svetišta vezan je uz 1539. godinu kada se pastirici Uršuli Ferligojnici ukazala Majka Božja koja joj je rekla kako joj je želja da se tu sagradi njezin dom i da vjernici na tom mjestu od nje prose milosti. Tako je i bilo. Svetište i franjevački samostan su često stradavali, a najveće stradanje bilo je tijekom Prvog svjetskog rata. Misno slavlje, za pokoj svih poginuli na Soškoj fronti, a također za oproštenje i mir, predslavio je vlč. Anđelko Košćak, a u koncelebraciji je bio fra Benedikt koji je hodočasnicima uputio riječ pozdrava i upoznao ih s poviješću svetišta. Napomenuo je da smo mi jedni od rijetkih, ako ne i jedini hodočasnici iz Hrvatske, te mu je stoga izuzetno drago.

Važno je spomenuti da je na Soškoj fronti, uz brojne hrvatske vojnike i časnike, važan doprinos pružio general Svetozar Borojević od Bojne koji je čudnim spletom okolnosti premalo istican u hrvatskoj historiografiji i općoj javnosti, a također je na toj istoj fronti bio i naš blaženi Alojzije Stepinac. Blaženik je odmah nakon položene mature, 29. lipnja 1916. nastupio u vojnu službu kod 96. karlovačke pukovnije, dobio vojničku pušku i odoru. U Rijeci je kratko polazio časničku školu, a nije zaboravio poći Majci Božjoj Trsatskoj i preporučiti joj se u zagovor i pomoć. Na frontu je poslan 20. veljače 1917. gdje je najprije bio kadet, potom zastavnik i naposlijetku poručnik. Važno je spomenuti jedan detalj iz njegova obnašanja časničke službe, a koje nam prenosi fra Aleksa Benigar: „Jednoć je bio prolom oblaka te su se rijeke i potoci razlili i silna je voda navalila na talijanske rovove. Talijanski vojnici, da se ne potope, iziđu iz streljačkih jaraka. Stajali su, dršćući, nedaleko od austrijskih vojnika koji su ih mogli u času posmicati strojnicama, Alojzije je mislio čovječanski i kršćanski da ne bi bilo nikakvo junaštvo pucati na postradale. Nisu ispalili nijedan metak.“

Nakon misnoga slavlja, prepuni snažnih dojmova o junaštvu hrvatskih vojnika i generala Borojevića, i u želji i molitvi da se ratna strahota ne ponovi, krenuli smo s molitvom i pjesmom na put prema lijepom Hrvatskom Zagorju.
 
Anđelko Košćak


Slika Hodočašće na Svetu Goru i putevima Soške fronte članova udruge Hrvatski domobran
Slika Hodočašće na Svetu Goru i putevima Soške fronte članova udruge Hrvatski domobran
Slika Hodočašće na Svetu Goru i putevima Soške fronte članova udruge Hrvatski domobran
Slika Hodočašće na Svetu Goru i putevima Soške fronte članova udruge Hrvatski domobran
Slika Hodočašće na Svetu Goru i putevima Soške fronte članova udruge Hrvatski domobran
Slika Hodočašće na Svetu Goru i putevima Soške fronte članova udruge Hrvatski domobran