Od:
Do:

Hodočašće mladih, krizmanika, ministranata i pjevača župe Prelog

Hodočašće mladih, krizmanika, ministranata i pjevača župe Prelog

























PRELOG / MARIJA BISTRICA, 9.6.2023.
Animatori župe sv. Jakoba St. ap. poslali su izvješće hodoćašću na Mariju Bistricu koje donosimo u cijelosti.

Mladi, krizmanici, ministranti i pjevači dječjeg župnog zbora “Ribari” iz Preloga u petak, 9. lipnja hodočastili su Majci Božjoj Bistričkoj za kraj vjeronaučne godine. Vodio ih je kapelan vlč. Dominik Cestar kako bi zahvalili Majci Božjoj Bistričkoj na svemu primljenom i stečenom ove godine. Posebno su krizmanici željeli zahvaliti na sakramentu Krizme, ali i ovoj školskoj i vjeronaučnoj godini koja se bliži kraju. Krenuli su autobusom ujutro u 7 sati, a po dolasku u svetište radosno pjevajući ušli su u baziliku. Tamo su molili za sebe, svoje obitelji i druge potrebe te čuli nešto o samom svetištu i kipu Gospe. Naučili su zašto je kip crn, što se dogodilo u povijesti i kako je ovo mjesto postalo svetište. Zatim su uspinjući se do vrha kalvarije izmolili Križni put koji su predvodili župni animatori, bez kojih bi ovo hodočašće bilo nezamislivo.
Svetu Misu slavili su u kapeli Sv. Petra zajedno s mladima župe Sv. Nikole biskupa iz Varaždina koji su hodočastili sa svojim kapelanom vlč. Matijom Filipovićem. Misu su pjevanjem uveličali i animirali “Ribari” predvođeni učiteljicom Ljubicom.

Željni zraka sunca koje je lijepo sijalo na prostoru svetišta na otvorenom odigrali su nekoliko igara poput nošenja lopte glavom te vatre i vode. Najzabavnije je bilo natjecanje između najmlađih i najstarijih hodočasnika. Da su se dobro zabavili govorila su nam njihova nasmiješena lica i rumeni obrazi. Kako nebi došli kući bez licitara, najmlađi hodočasnici i sami su naučili kako ih napraviti na radionici. Posjetili su licitarsku radnju i ukrašavali licitarska srca dok su ih oni malo stariji birali na bistričkim ulicama te vrijeme skratili ispijanjem kavice. Nezamislivo je hodočašće na Mariju Bistricu bez sladoleda koji se topi i cijedi po rukama i hlačama. Za kraj su ponovno svi zajedno ušli u baziliku te se pomolili i pjevajući rekli zbogom Mariji te se sretno vratili svojim kućama.

 
Tekst: Antonia Martinković, župni animator
Fotografije: župni animatori župe Prelog


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika