Od:
Do:

Hodočašće ministranata i vjeroučenika u ludbreško svetište

Hodočašće ministranata i vjeroučenika u ludbreško svetište

LUDBREG, 30. 8. 2012.

 U organizaciji župe Ludbreg i Ureda za pastoral duhovnih zvanja i ministranata Varaždinske biskupije, 350 vjeroučenika, među kojima je bio najveći broj ministranata, sudjelovalo je u četvrtak 30. kolovoza na tradicionalnom hodočašću ministranata i vjeroučenika iz župa Varaždinske biskupije u ludbreško svetište Predragocjene Krvi Kristove.

Mladi su se okupili u jutarnjim satima u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, gdje ih je pozdravio vlč. Tihomir Kosec, dosadašnji ludbreški kapelan i novi predstojnik Ureda za pastoral mladih, koji im je govorio o povijesti svetišta i značaju ludbreške relikvije. O važnosti svećeništva i potrebi molitve za svećenike i duhovna zvanja mladima je govorio vlč. Siniša Dudašek, biskupijski animator za pastoral duhovnih zvanja i ministranata, koji je ujedno predvodio molitvu za svećenike. Na kraju susreta u župnoj crkvi sve je pozdravio pavlin o. Marko Glogović iz Karlovca koji je predvodio i propovijedao na euharistijskom slavlju, koje je proslavljeno u zavjetnoj kapeli nakon svečane procesije s relikvijom Krvi Kristove. Na početku mise sve je pozdravio vlč. Kosec, osobito sve učenike i djelatnike Osnovne škole, a zatim je zazvan Duh Sveti za početak nove školske i vjeronaučne godine.

Otac Marko Glogović u propovijedi se osvrnuo na vlastiti put prema ostvarenju svog duhovnog zvanja redovnika pavlina i time posvjedočio o svojem pozivu poručivši mladima da ih Isus jako i stalno voli i da na njega mogu uvijek računati, dodavši kako Bog računa i na njih. Nakon mise o svojem dugogodišnjem radu u misiji u Kamerunu govorila je č. s. uršulinka Mirjam Šurjan, koja je mladima pripremila kratak film o svojem misijskom djelovanju te je posvjedočila o životu mladih, osobito školaraca s kojima je radila u toj afričkoj zemlji.

Nakon stanke za ručak svi mladi su se ponovno okupili u zavjetnoj kapeli, gdje su se podijelili u 11 radnih skupina s kojima je 18 animatora radilo katehezu “Gospodine daj da progledam“ koju su pripremili vlč. Siniša Dudašek, s. Damjana Barbarić i vlč. Domagoj Matošević. Na primjeru slijepca Bartimeja mladi su razmišljali kako vjerom naći, vidjeti i slijediti Isusa. Kroz igru, razmišljanje i molitvu mladi su napisali i svoje molitve za dar vjere i obećanja koja će nastojati ispuniti u nadolazećoj Godini vjere. Molitve i obećanja bit će darovane varaždinskom biskupu Josipu Mrzljaku.