Od:
Do:

Hod za život obitelj i Hrvatsku u Varaždinu

Hod za život obitelj i Hrvatsku u VaraždinuVARAŽDIN, 8. 6. 2024.
Pod geslom „Glas rođenih za život nerođenih!“ za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, u subotu 8 lipnja hodalo se u Varaždinu.

Mišo Džeko, koordinator Hoda za život u Varaždinu, naglasio je kako su se na ovogodišnjem Hodu za život okupili jer je pravo na život - prvo od svih ljudskih prava.

„Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Ne postoji pravo na prekid života, postoji samo pravo na život. Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost samo po sebi.", naglasio je Džeko.

Na Hodu u Varaždinu bila je i Željka Markić koja je istaknula kako ju veseli da se sve više  ljudi u Hrvatskoj okuplja oko ideje da se život treba štititi od začeća do prirodne smrti i da traži zakon koji će tu znanstvenu činjenicu osigurati.

„Jako nam je drago da naš doprinos javnoj raspravi o "pravu“ na pobačaj jest u tome da se prestalo govoriti o tome da je dijete hrpa stanica. Danas svatko tko ima oči vidi iz fotografija na transparentima i može od znanosti razumjeti da čovjekov život počinje začećem, da djetetovo srce kuca od 18. dana i da doista imamo kao građani obavezu štititi ljudska prava, štititi temeljno ljudsko pravo, pravo na život“, poručila je Markić.

„Želimo zakonom osigurati i zaštiti nerođeno dijete, čije srce kuca već 18. dan od začeća. Znanost je potvrdila: od 8. tjedna oblikovani su svi organi djeteta, s 10 tjedana dijete ima jedinstveni otisak prsta, a s 12 tjedana smješka se u majčinoj utrobi. Tužna je činjenica da kod pobačaja dijete osjeća bol!“ naglasio je Ante Buterin, član organizacijskog tima Hoda za život u Varaždinu dodavši kako traže zakonski okvir koji se temelji na znanosti, a ne na ideologiji.

„Kultura smrti ne može biti vizija nekog društva. Tražimo izdvajanje javnog novca za potporu trudnicama i obiteljima s djecom. I znanost i hrvatsko društvo daleko su odmakli od socijalističkog zakona o pobačaju starog 46 godina! Naša je dužnost biti glas onih koji glasa nemaju. Prekid života nerođenog dječaka ili djevojčice ranjava majku i oca djeteta i cijelo društvo“, poručio je Buterin.

Podsjetio je i na istraživanja koja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline te na nedavni slučaj malog Ivana iz Zaprešića.

Hvala njegovoj majci što je imala dovoljno hrabrosti da ga nosi devet mjeseci i rodi. Danas mnogi parovi žele Ivana usvojiti i pružiti mu život u ljubavi, život kakav zaslužuje. Nitko danas ne može reći da se Ivan nije trebao roditi! Upravo zato od Sabora, Vlade RH i nadležnih ministara tražimo da se u hitnu proceduru pošalje zakon koji će omogućiti anonimni porod majci koja ne može ili ne želi zadržati dijete te da se u bolnicama i drugim prikladnim institucijama osiguraju tzv. gnijezda za bebe. To će spasiti život mnogim majkama i njihovoj djeci. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno. Svako dijete željeno je od nekoga", zaključio je Buterin.

Obitelj Markić, Danijela i Josip, roditelji sedmero djece, podijelili su svjedočanstvo borbe za nerođeni život, svoje djece - blizanaca, kojima je u trudnoći dijagnosticirana teška bolest. Unatoč pritiscima i „savjetima“ kako parcijalni pobačaj mogu napraviti i u Sloveniji, bez dvoumljenja odlučili su se hrabro i s ljubavlju boriti za život svoje djece. Zbog smrtnog ishoda na kraju, s jedne strane osjećali su tugu zbog gubitka svoja dva sina, ali s druge strane obitelj Markić ima mir u srcu i zahvalnost što nisu podlegli pritiscima i sudjelovali u usmrćivanju svoje djece. Borili su se za svoju djecu!

„Ovo iskustvo nas je samo još dodatno učvrstilo u stavu da nitko, ni mi, ni liječnici, razne udruge, niti zastupnici u Saboru... nemaju pravo na odluku prekida života u niti jednoj njegovoj fazi.", naglasila je obitelj Markić.

„Nastavimo hrabro hodati, svatko na svojem polju, kako bi Hrvatska bila zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti.", istaknuto je na Hodu za život u Varaždinu.

Hod za život i obitelj donosi promjenu. Ove godine u Hodu za život sudjeluje ukupno 15 hrvatskih gradova. Od Osijeka i Vinkovaca na istoku, preko Slavonskog Broda, Siska i Zagreba sve do Rijeke. Hoda se od Varaždina na sjeveru preko Zadra, Knina, Splita sve do Imotskog i Opuzena.
Tako će se u subotu 15. lipnja Hod za život održati u Sisku, a u nedjelju, 16. lipnja u Splitu.
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika