Od:
Do:

Fra Rikard Patafta u Pribislavcu proslavio dijamantnu misu

Fra Rikard Patafta u Pribislavcu proslavio dijamantnu misuPRIBISLAVEC, 27.8.2023.
U svojoj rodnoj župi Pribislavec fra Rikard Patafta, franjevac Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, proslavio je u nedjelju 27. kolovoza 60. obljetnicu svećeništva. Dijamantno misničko slavlje, priređeno u okviru župnog proštenja sv. Bartola, suzaštitnika Pribislavca, u župnoj crkvi Sv. Florijana okupilo je velik broj župljana, svećenika, slavljenikove rodbine i prijatelja. Pozdravne riječi uputio je domaći župnik vlč. Marko Rac, koji je zaželio dobrodošlicu jubilarcu kazavši kako danas u ovoj župi slavimo lijepu godišnjicu koja u nama stvara poštovanje prema samoj osobi koja ju slavi i prema broju godina koje su se jedna za drugom nizale i stvarale jedan prekrasan i originalan mozaik života i vjere. I danas, kada se okrenemo prošlosti, osobito prema 60 godina svećeničkog i redovničkog služenja našega jubilarca, možemo se samo diviti tom mozaiku protkanom božanskim i ljudskim, originalnosti, neumornosti i brizi za Božji narod. U uvodnoj riječi slavljenik je rekao kako misu prikazuje ponajprije kao zahvalu Bogu za dar zvanja, a potom i za pokojne roditelje i brata, živućeg brata i sestru, kumove, rodbinu te sve mještane sa željom da ostanu vjerni Bogu i Kristovoj Crkvi.

U propovijedi je jubilarčev život i djelovanje oslikao fra Franjo Jurinec kazavši kako je čitavoga života prijateljevao s Kristom i služio Bogu u radosti. Podsjetio je kako se u obitelji Đure i Julije Patafta 10. srpnja 1936. godine rodio šesti sin dobivši krsno ime Vladimir. Po franjevcima koji vode čakovečku župu sv. Nikole, kojoj je pribislavečka crkva bila filijalom, osjetio je redovničko i svećeničko zvanje. Ušao je u franjevačko sjemenište u Zagrebu, dobio redovničko ime Rikard te prve zavjete položio 30. srpnja 1954. godine. Znakoviti su sljedeći nadnevci: na blagdan Rana sv. Franje 17. rujna 1959. položio je svečane zavjete, na Svijećnicu 2. veljače 1963. zaređen je za svećenika, a na spomendan Stepinčeve smrti 10. veljače iste godine proslavio je u Čakovcu svoju mladu misu. Kao što je to činio sv. Bartol, koji je bio pozvan k Isusu i do mučeništva bez straha odgovorno nosio svoj apostolski poziv, tako je i jubilarac revno služio Bogu i Crkvi u samostanima i župama u Karlovcu, Vukovaru, Zemunu, Đurđenovcu, Krapini te Bjelovaru gdje službuje zadnjih 9 godina, rekao je propovjednik dodavši da dijamantna knjiga njegova života govori o bogatstvu svećeničkog i redovničkog poslanja. Potaknuo je okupljene da im primjer njegova života, kao i svetog Bartola, bude poziv na zdušno nasljedovanje.

Na kraju slavlja jubilarac je uputio prigodne riječi zahvale svima koji su pridonijeli proslavi, te svim njezinim sudionicima. Okupljena zajednica čestitala je slavljeniku prigodnim riječima i darovima – u ime Župe vjeroučiteljica Delfina Borković, a u ime Općine načelnik Matija Ladić. Crkveni zbor izveo mu je omiljenu duhovnu pjesmu koju su mu pjevali i na mladoj misi te srebrnom i zlatnom jubileju, a nazočnima je na kraju slavljenik fra Rikard uputio Božji blagoslov.
 
Tekst: Alen Fuš
Foto: Miroslava Novak Hranjec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika