Od:
Do:

FOTO: Ljetna škola crkvene glazbe Varaždinske biskupije

FOTO: Ljetna škola crkvene glazbe Varaždinske biskupijeVARAŽDIN, 22. 8. 2015. 
Od srijede 19. kolovoza do subote 22. kolovoza održana je u Varaždinu Ljetna škola crkvene glazbe u organizaciji Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Škola je bila raspoređena u tri večernja i jedan prijepodnevni termin, obuhvaćajući teme vezane uz gregorijanski koral, sviranje orgulja, pjevanje psalama i rad sa zborom.

Pod vodstvom voditelja Ureda mo. Anđelka Igreca prvoga dana radionica, nakon mise zadušnice za prvog biskupa Marka Culeja, u katedrali se okupilo 50 polaznika iz svih krajeva biskupije, među kojima su bili župni orguljaši, zborovođe i angažiraniji pjevači.

Prva večer bila je posvećena gregorijanskom koralu sa željom da se približi polaznicima i ponudi im da bude sastavni dio i obogaćenje liturgijskog pjevanja. Mo. Igrec sa sudionicima je uvježbavao koralne napjeve sadržane u liturgijskoj pjesmarici "Pjevajte Gospodinu pjesmu novu", ali i manje poznate iz pjesmarice gregorijanskih napjeva "Graduale Triplex". Sudionici su upoznati s interpretacijom, te im je istaknuta važnost korala kao prvotne pjesme rimske liturgije, kako za skladatelje, tako i za one koji izabiru pjesme za liturgijska slavlja. Prenesen im duh štovanja koji je ispunjavao pjevače, a filigranski je zapisan i u tzv. adiastematskoj notaciji St. Gallena. Za ovu prigodu Ured je pripremio i poseban izbor notiran tzv. Vaticanom, kvadratnom notacijom.

Ljetna škola crkvene glazbe je u četvrtak obuhvaćala radionicu posvećenu orguljašima. Nekoliko orguljaša predstavilo je orguljske skladbe prikladne za sviranje na kraju misnih slavlja i u svečanijim prigodama. Predložene su manje zahtjevne skladbe i potaknulo se kantore da porade na svojoj sviračkoj tehnici.

Petak navečer bio je rezerviran za skladbe sa solo pjevačima i psalmistima. U sve više župa redovito se pjevaju čitavi psalmi ili barem antifone predložene za to slavlje u lekcionaru. Neprocjenjiva je važnost psalmista koji odvajaju svoje vrijeme spremajući se iz nedjelje u nedjelju za svoju službu. I ove godine sudjeluje 30-tak novih kandidata u formaciji psalmista.

Subotnje prijepodne bilo je posvećeno izradi probranih višeglasnih skladbi za  mješoviti zbor. 150 sudionika bilo je na tzv. zborskom prijepodnevu. Velik zbor bio je sastavljen od odgovornih za glazbu u župnim zajednicama i njihovih najužih suradnika, a poseban su obol dali manji ansambli oformljeni po dekanatima od kojih je svaki predstavio zborske skladbe koje mogu obogatiti repertorij župskih  zborova. Susret je započeo molitvom Božanskog časoslova, a završio koncertom u katedrali.
Jasminka Bakoš-Kocijan