Od:
Do:

EUHARISTIJSKO KLANJANJE za blagoslovljeno i plodonosno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

EUHARISTIJSKO KLANJANJE za blagoslovljeno i plodonosno hodočašće Majci Božjoj BistričkojVARAŽDIN, 1.7.2021.
Pripremajući se na 332. zavjetno hodočašće vjerika grada Varaždina Majci Božjoj Bistričkoj važno je raspoložiti duh ispravnim nakanama i molitvom u čemu nam može pomoći prijedlog euharistijskog klanjanja koje je pripremio vlč. Ivica Cujzek, župnik župe sv. Fabijana i Sebastijana, organizatora ovogodišnjeg hodočašća.
EUHARISTIJSKO KLANJANJE – za blagoslovljeno i plodonosno hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Pjesma: Svet, svet, svet

IZ EVANĐELJA PO IVANU: Uz križ su Isusov stajale majka njegova, zatim sestra njegove majke, Marija Kleofina, i Marija Magdalena. Kad Isus vidje majku i kraj nje učenika kojega je ljubio, reče majci: „Ženo! Evo ti sina!“ Zatim reče učeniku: „Evo ti majke!“ I od toga časa uze je učenik k sebi.

Isuse, klanjamo ti se prisutnom u Sakramentu tvoje ljubavi. U Sakramentu koji si izabrao da zauvijek ostaneš s nama. U Sakramentu koji je najljepši trag tvojega hodočašća koje si svojim životom poduzeo prema čovjeku, prema svakome od nas. Hodočastio si prema nama u ljubavi koja se osvjedočila smrću na križu i uskrsnom pobjedom nad silama zla. Ohrabreni tom spoznajom i tvojom blizinom, zahvaljujemo ti što nam daješ ove milosne trenutke priprave da bismo razmatrali kolika je vrijednost i veličina hodočašća koje je pred nama. Želimo ti zahvaliti što smijemo svojom Majčicom zvati tvoju Majku Mariju. Nju koja je od Oca nebeskoga primila tu čast da tebe nosi pod srcem, da tebe čuva u svom krilu, da tebe gleda kako rasteš i odgaja te u svojoj ljubavi. Njezina je ponizna i odana ljubav bila toliko snažna da je pronašla hrabrosti i kad joj se pod križem slomilo srce. I tada ti je ostala vjerna. I tada te je poslušala jer ti si htio da i nas ona prigrli, da i nas odgaja u svjetlu svoje ljubavi. Večeras prije polaska u školu Majke Božje Bistričke najprije te molimo da čuvaš sve hodočasnike 332. hodočašća grada Varaždina. Pošalji svoje anđele čuvare svima koji putuju autobusima i osobnim automobilima, a napose svakom pješaku. Obdari snagom, blagoslovljenim i sretnim putem te plodonosnim povratkom sve hodočasnike koji svojom žrtvom žele tebi i tvojoj svetoj Majci iskazati svoju odanost i ljubav.

Pjesma

Gospodine Isuse, ti znaš koliko je u svijetu situacija koje se protive tvojoj i našoj ljubavi. Toliko strahova, nesigurnosti, neizvjesnosti, nepravde, padova i slabosti, toliko grijeha… Hvala ti što nam u svemu tomu nudiš svoj mir u sakramentu pomirenja. To je prva pouka u školi Majke Božje Bistričke. Mi idemo k njoj na proščenje, dakle idemo tražiti oproštenje za sve trenutke kada nismo bili dostojni tvoga suputništva. Za sve situacije u kojima smo te gubili jer smo pred očima imali nešto drugo, jer smo išli bez tebe. Znamo da nas tvoja i naša Majčica razumije jer i ona te jednom izgubila. Zato hrlimo k njoj koja te više nikad iz svog pogleda i zagrljaja nije ispustila. Gledajući njezin lik, u čijem si krilu siguran, osjećamo dubinu prve pouke Majke Božje Bistričke. Ona te želi dati u naše ruke i naša srca, ali najprije ih moramo očistiti. Najprije moramo za tebe napraviti mjesta. Zato te molimo utisni svim hodočasnicima u srca želju za iskrenim i temeljitim ispitom savjesti. Daj da shvatimo što je to u nama što tebe žalosti. Što nam priječi da te nasljedujemo? Što u nama nije slično tebi? Što je u nama tamno? Majka Božja Bistrička želi uzeti na sebe crninu naših grijeha kako bi nas odjenula u bjelinu svoje ljepote, u zlato svoje ljubavi, u sjaj svoje vjernosti. Da bi i u našem krilu ti bio siguran. Zato molimo osposobi nas da shvatimo kako bez oproštenja nije moguće živjeti. Podsjeti nas koliko je obraćenje važno da bismo mogli ustrajati na putu prema tebi i bližnjima. Potakni nas na pomirenje s tobom i braćom. Daj nam milost opraštanja, iskrenog kajanja i molitve za one koje smo svojim grijehom ranili.

Pjesma

IZ KNJIGE PSALAMA: Kad Gospodin vraćaše sužnjeve sionske, bilo nam je ko da snivamo. Usta nam bjehu puna smijeha, a jezik klicanja. Među poganima tad se govorilo: »Silna im djela Gospodin učini!« Silna nam djela učini Gospodin: opet smo radosni! Vrati, Gospodine, sužnjeve naše ko potoke negepske! Oni koji siju u suzama žanju u pjesmi. Išli su, išli plačući noseći sjeme sjetveno; vraćat će se s pjesmom noseći snoplje svoje.

Gospodine, čitav naš život je putovanje u kojem tražimo tebe. Svi te traže. Zdravi i bolesni, sretni i nesretni, vjerni i nevjerni, mali i veliki... svi čeznu za dobrotom, za mirom, nadom, ljepotom, vjernošću. Svi traže ljubav, podršku, snagu. To traženje potiče nas da uvijek krećemo prema tebi jer znamo da samo ti možeš ispuniti naša srca neprolaznim vrijednostima i utemeljenim smislom. Zato želimo svakim svojim korakom hodočastiti prema tvome milosrđu. Iskazao si nam svoju ljubav davši nam svoju svetu Majku. U njenoj školi učimo o značaju i vrijednosti procesije u kojoj joj prilazimo. Procesija se ne može kretati prema svome cilju ako svatko vuče na svoju stranu, ako nemamo strpljivosti da pričekamo braću i sestre koji zaostaju, ako nemamo volje da jedni drugima pružimo ruku i rame, da to što sa sobom nosimo podijelimo kako bismo svi zajedno došli do izvora svoje sreće. Do tebe koji nas čekaš u krilu svoje svete Majke. Ona nas uči o značaju zajedništva i uzajamnog podržavanja. Zato te večeras molimo podaj nam snage da jedni drugima znamo pružiti podršku, da znamo jedni druge čuvati, moliti se i boriti za svoju braću i sestre, voljeti svoje bližnje. Udijeli nam milost zahvalnog razumijevanja važnosti složnog koračanja ovim svijetom, pokaži nam snagu zajedničkog hoda prema tebi kako bismo mogli hrabro i radosno živjeti u miru, vjerodostojnosti i istini.

Pjesma

Dobri Isuse, čuvaj nas na našem putu da sretno stignemo na cilj. Daj da se na ovom 332. hodočašću grada Varaždina približimo tebi i svojim bližnjima te da sve iskrene molitve koje sa sobom nosimo zažive u konkretnosti naše svakodnevice kroz tvoju milost i naše zalaganje. Molimo te da naši napori urode trajnim plodovima za naš grad Varaždin i sve njegove žitelje. Zato blagoslovi sve koji putuju, kao i sve koji ostaju kod kuće. Sve ih oplemeni svojom radošću i nadom.  Svemogući vječni Bože, ti izvoru i cilju svih naših putova. Svi smo samo hodočasnici. Sav naš život jest jedno veliko hodočašće onamo gdje je naša prava domovina, u vječnu radost neba. Ipak nismo sami. Zajednica smo vjernika, sakupljena i sjedinjena Duhom Svetim. I tvoj život na zemlji bio je jedno hodočašće. Još danas ti koračaš s nama kroz vrijeme, u hodočasničkoj odjeći Crkve. Mi s posebnom privrženošću hodom častimo i časno pohodimo ona mjesta gdje na poseban način po rukama Marije, tvoje i naše Majke, podjeljuješ svoje milosti. Daj da te jednom mognemo slaviti na cilju našeg zemaljskog hodočasničkog puta, u Duhu Svetom, sa svim anđelima i svetima, u sve vijeke vjekova. Amen.