Od:
Do:

Ekumenska molitva protiv nasilja nad ženama i djecom

Ekumenska molitva protiv nasilja nad ženama i djecomLEGRAD, 27.11.2021.

U predvečerje 1. adventske nedjelje 27. studenog u Legradu je u evangeličkoj dvorani "ELIM" održana ekumenska molitva protiv nasilja nad ženama i djecom.

Molitva je organizirana na poticaj pastorice Davorke Horvat, a pridružila se Župa Prestvetog Trojstva Legrad. Tom je molitvom nastavljena dugogodišnja suradnja dviju kršćanskih zajednica, koja najvidljiviji znak kršćanske ljubavi ima u otvaranju prostora evangeličke dvorane za slavlje nedjeljnih bogoslužja za katolike Legrada, budući da je župna crkva Presvetog Trojstva zatvorena nakon razornih potresa prošle godine.

Ekumenska je molitva održana u sklopu šesnaest dana aktivizma protiv nasilja u obitelji, prvenstveno nasilja nad ženama i djecom. U pozdravu okupljenima na molitvu pastorica Horvat istaknula je kako nasilje nad ženama u kršćanskim zajednicama nije laka tema, ali je bitno o njoj progovoriti. Evangelička i katolička zajednica u Legradu uključile su se u tu kampanju na različite načine. Kroz zajedničku i ekumensku molitvu, edukaciju i distribuciju informacija zajednice djeluju na osvješćivanju postojanja tog problema.

Kampanja se održava od 25. studenoga – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca – Međunarodni dan ljudskih prava. Ova globalna kampanja, kroz šesnaest dana vodi se svake godine, a u 2021. godini ujedno se obilježava i 30. obljetnica njezina održavanja. Nasilje nikome nije strano. Mjesečno jedna žena smrtno strada upravo direktnim nasiljem svog partnera, bliske muške osobe ili bivšeg supružnika.

Uz brojna, ponekad i mučna, svjedočanstva žena žrtava nasilja koja su pročitana unutar ekumenske molitve, posebno je potresno bilo čuti svjedočanstvo žrtve zlostavljanja unutar Crkve, koje je pročitao legradski župnik. Samo je do kolovoza ove godine u Hrvatskoj smrtno stradalo osam žena, kako navodi službena statistika. Nasilje ne diskriminira ni godine žrtve, ni naobrazbu, ni tjelesnu građu, ni vjersku ni nacionalnu pripadnost.

Obje legradske kršćanske zajednice tom su molitvom skrenule svoj pogled kako bi vidjele što se oko njih događa. Posebno je to važno za malenu katoličku zajednicu, koja se nalazi unutar sinodalnog hoda opće Crkve, te ovakvim inicijativa želi izići iz sebe i pružiti ruku kršćanske ljubavi prema braći koja vjeruju u Krista i svim ljudima dobre volje.

Molitvene materijale za ekumenski molitveni susret pripremio je legradski župnik Silvio Košćak, a pastorica je istaknula da su materijali poslani svim evangeličkim zajednicama na korištenje tijekom dana molitve za sve žrtve rodno uvjetovanog nasilja. Na nekoliko je mjesta unutar dvorane “ELIM” postavljena prazna stolica koja je simbolizirala smrtno stradalu ženu uslijed obiteljskog nasilja. To je svim vjernicima upozorenje i podsjetnik na sve one izgubljene živote koji su mogli postati primjer veličine ženskog genija kojeg toliko nedostaje u našem društvu i crkvenim zajednicama.