Od:
Do:

Duhovnu obnovu prve nedjelje u travnju u ludbreškom svetištu predvodio fra Dragan Grizelj

Duhovnu obnovu prve nedjelje u travnju u ludbreškom svetištu predvodio fra Dragan GrizeljLUDBREG, 7. 4. 2024.
Prve nedjelje u travnju duhovnu obnovu u ludbreškom svetištu Krvi Kristove održao je fra Dragan Grizelj, gvardijan franjevačkog samostana u Varaždinu. Budući da je to ujedno bila i nedjelja Božjeg milosrđa, fra Dragan je kao polazište svoga promišljanja uzeo rečenicu „Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim“ (Lk 15, 21) iz poznate Isusove prispodobe o milosrdnom ocu i izgubljenom sinu.

Korak po korak voditelj duhovne obnove vodio je sudionike kroz prispodobu, pomažući im progodnim poticajima da sebe prepoznaju u mlađem bratu, te uvide veličinu Božjeg milosrđa u vlastitom životu, a zatim da provjere ne nalaze li nešto od starijeg brata također u vlastitom srcu. Poseban naglasak fra Dragan je stavio na važnost opraštanja, koja proizlazi iz svijesti vjernika da je i njemu samome mnogo toga oprošteno, stoga osudi i krutosti prema bližnjemu ne smije biti mjesta u srcu kršćanina. Osim toga, važno je ozbiljno shvatiti Isusov poziv na obraćenje, jer On i svakom svom učeniku, kao i onoj ženi zatečenoj u preljubu, govori: „Idi i odsada nemoj više griješiti.“ (Iv 8, 11)

Nakon nagovora uslijedila je molitva krunice Božjem milosrđu, a zatim i Gospina krunica te su mnogi vjernici pristupili sakramentu Pomirenja.

U svojoj homiliji na svetoj misi fra Dragan je podijelio s prisutnima svoje iskustvo župničke službe u Petrinji, osobito u vremenu nakon potresa, kada se moglo doživjeti zajedništvo hrvatskog naroda u nevolji, slično zajedništvu prve kršćanske zajednice, gdje su svi bili kao jedno srce i jedna duša (Dj 4, 32).

Nakon svete mise program duhovne obnove nastavljen je i zaključen euharistijskim klanjanjem. Cijeli program glazbom je animirao zbor mladih ”Trinitas”, a na duhovnoj obnovi su sudjelovali i župljani župe sv. Franje Ksaverskog u Kozarevcu sa svojim župnikom vlč. Nikicom Posavijem, te župljani župe Presvetog Trojstva u Reki kraj Koprivnice sa svojim župnikom vlč. Darijom Levanićem.

Sljedeća duhovna obnova održat će se prve nedjelje u svibnju, 5. svibnja 2024., s početkom u 17 sati.
Petar Mlakar


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika