Od:
Do:

Duhovno ljetovanje na otoku Cresu za mlade župa Ivanec i Kamenica

Duhovno ljetovanje na otoku Cresu za mlade župa Ivanec i KamenicaCRES, 10. - 16. 8. 2022.
Iako ljetovanje podrazumijeva odmor duše i tijela, da slučajno ne zaboravimo i naš duh, župe Kamenica i Ivanec organizirale su duhovno ljetovanje za mlade u razdoblju od 10. do 16. kolovoza na otoku Cresu.

Pod duhovnim vodstvom i pratnjom vlč. Kristijana Stojka, Rafaela Mikeca i sestre Eme Škriljevečki, pedesetak mladih odlučio je dio svojeg ljeta provesti u samostanu sv. Frane.
Tema koju smo pratili kroz tih šest dana bila je euharistija, temeljni događaj i sakrament kojim uvijek dobivamo snagu za ustrajniji korak u našem životnom hodočašću prema Nebu. Vlč. Rafael svakodnevnim nas je katehezama upoznavao s poviješću, značenjem, važnošću i simbolikom svete mise i njezinih dijelova.
Možda bi neki pomislili da to nije potrebno, budući da je sveta misa nešto svakidašnje, nešto što nam je blizu, no shvatili smo da zapravo bez obzira koliko nam euharistija bila bliska, u svakom razgovoru o njoj možemo saznati nešto novo jer ona je otajstvo koje moramo otkrivati svakodnevno. Vlč. Rafael omogućio nam je da steknemo novo i obnovimo staro znanje o temeljima euharistije kako bismo nakon ljetovanja mogli polako izgrađivati i nadograđivati cjelovitu sliku na tim temeljima.
U tom duhu, sudjelovali smo svakodnevno na svetoj misi i hranili se Kruhom Života.

U zajedništvu smo imali aktivnosti kojima smo produbili naša prijateljstva i odnos s Bogom - zajedničke molitve krunice (u boju!), časoslova, turnira u nogometu, pub kviza s vrijednom nagradom, glazbene večeri na tržnici kojom smo zabavili i mnoge mještane i turiste tog grada, itd.

Ako se pitate kako smo se hranili budući da nas je bilo pedesetak, možemo se i pohvaliti da smo to učinili - sami! Većinu potrebnih namirnica primili smo donacijom naših obitelji i župljana. Podijeljeni u grupama, sami smo pripremali sva tri obroka u danu. To je za nas bilo potpuno novo iskustvo jer u svakodnevici ne pripremamo obroke za pedesetak gladnih usta. U samoj pripremi pomagala nam je već iskusna sestra Ema. Uz zajedničko druženje i zabavu u kuhinji nastali su obroci puni ljubavi koji su nam donijeli radost i zadovoljstvo oko stola.
No, nismo samo radili, imali smo puno slobodnog vremena za zajednička druženja i kupanje na predivnim plažama. Čulo se puno buke, smijeha, razgovora i pjevanja, ali jedan dan smo sve to izostavili i ušli u tišinu, bolje reći - šutnju. Dan u kojem smo ostavili svoje mobitele, ostavili druženja i povukli se u osamu po uzoru na Krista koji je i sam to često činio, napose uoči nekih važnih odluka/događaja. Željeli smo u dubini srca osluškivati Boga.
Isti smo dan završili, a novi započeli cjelonoćnim klanjanjem u kojem smo se kroz čitavu noć izmjenjivali u molitvi pred Presvetim.
Svakodnevno nam je na raspolaganju za sakrament ispovijedi ili jednostavno za prijateljski/duhovni razgovor stajao naš dragi duhovni trojac. Puni strpljenja i ljubavi, svakodnevno su nas slušali, podržavali, pazili i vodili prema svetosti.

Budući da nam je sve bliže susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u rujnu u Bjelovaru, naše ljetovanje poslužilo je i kao svojevrsna priprava za spomenuti veliki događaj. S tim ciljem, animatorice iz Kamenice - Maja, Lana i Lucija - naučile su nas ples himne SHKM-a koji smo vježbali par dana te smo s puno smijeha i zabave naučili nove pokrete.
Duhom obnovljeni, a dušom i tijelom odmoreni, sa srcem punim zahvalnosti vratili smo se s duhovnog ljetovanja i sada s nadom i ustrajnošću nastavljamo odlučnim korakom hodati do susreta - oči u oči!

Silvija Šoštarić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika