Od:
Do:

Duhovni susret crkvenih orguljaša u Varaždinskoj biskupiji s biskupom Mrzljakom

Duhovni susret crkvenih orguljaša u Varaždinskoj biskupiji s biskupom Mrzljakom

VARAŽDIN, 11. 11. 2013.

Ured za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije sa svojim voditeljem mo. Anđelkom Igrecom pripremio je niz duhovno-glazbenih susreta u prigodi proslave blagdana sv. Cecilije, nebeske zaštitnice crkvenih glazbenika.

Tako je u subotu 9. studenoga održan susret orguljaša i voditelja liturgijskog pjevanja u župnim i filijalnim crkvama Varaždinske biskupije s biskupom mons. Josipom Mrzljakom. Susret u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu okupio je 30-tak glazbenika iz 25 župa koje je pozdravio voditelj biskupijskog Ureda mo. Anđelko Igrec. Na susretu su sudjelovali i mo. Višeslav Jaklin, katedralni orguljaš i zborovođa, te rektor katedrale preč. Blaž Horvat. Okupljenima se duhovnim nagovorom o molitvi psalama obratio biskup Mrzljak.

Govoreći o temi psalama kao molitvi, biskup je uvodno podsjetio da u svakoj religiji postoje načini kako se ljudi obraćaju Bogu i kako slave Boga. Kada razmišljamo o molitvi vidimo da je to bitan dio i naše religioznosti i naše vjere. Molitva je uvijek upravljena Bogu, a svecima se obraćamo da nas zagovaraju kod Boga. Upravo to najbolje možemo vidjeti kod psalama, koji su najstarija molitva Crkve, ali i važna službena molitva Crkve. Biskup je zatim govorio o tematskoj podjeli psalama, među kojima su hvalospjevi koji veličaju i hvale Boga, zatim psalmi pouzdanja koji govore o Bogu na kojeg se možemo osloniti, potom mudrosni psalmi koji nas savjetuju i daju upute za svagdanji život, kraljevski psalmi posvećeni su Davidu, tužaljke govore o raznim patnjama i nevoljama, zahvalnice izriču pohvale Bogu… Biskup je pritom podsjetio kako su psalmi bili Isusova molitva kazavši da je ponekad teško razumjeti da je Sin Božji molio iste riječi koje i mi danas molimo. Kada se danas pitamo kako moliti psalme, možemo reći da se u stvari trebamo pitati kako uopće moliti. Moliti ne znači stalno nešto tražiti, niti stalno nešto izgovarati ili što više govoriti, odnosno “blebetati”. U molitvi je bitan naš stav prema Bogu, odnosno otvorenost srca i duše, kako bismo se u molitvi psalama u cijelosti izrazili mislima, riječima i pjesmom. Moljenje psalama je stoga doista jedno umijeće, rekao je biskup te naglasio da je važno pronaći odgovarajući način molitve psalama. Pritom je važno da pročitana riječ postane riječ koju mi prihvaćamo i usvajamo i koja u našoj nutrini postaje i naša riječ te utječe na naš život i preobražava ga, poručio je biskup Mrzljak.

Mo. Igrec ukazao je na važnost projekta pjevanja psalama u nedjeljnim slavljima, koji je prije nekoliko godina pokrenut u Varaždinskoj biskupiji. Potaknuo je okupljene da se i dalje taj projekt razvija u crkvenoj glazbi mjesne Crkve, najavivši da će se uskoro pokrenuti i projekt ulaznih pjesama za liturgijska slavlja.

Na kraju je bilo riječi o sadržaju nadolazećeg Festivala svete Cecilije, a susret je bio i prigoda da se s orguljašima i voditeljima održi proba izvođenja pjesama koje mješoviti župni zborovi uvježbavaju za ovogodišnji Festival koji će biti u subotu 23. studenoga u varaždinskoj katedrali od 18 sati.

U tjednu prije Festivala održavaju se po prvi puta dekanatski susreti župnih zborova, a tim će susretima prethoditi i zajedničke probe pojedinih zborova po župama. Središnji sadržaj susreta je zajedničko misno slavlje.

U Knegincu će susret biti u utorak 12. studenoga u 18 sati, a sudjelovat će župni zborovi iz Kneginca, Sv. Ilije, Jalžabeta i Remetinca.

U Selnici će susret biti u subotu 16. studenoga u 18 sati, a sudjelovat će župni zborovi iz Sv. Jurja na Bregu, Šenkovca, Murskog Središća, Selnice i Podturna.

U Prelogu će susret biti također u subotu 16. studenoga u 18 sati, uz sudjelovanje župnih zborova iz Preloga, Sv. Jurja u Trnju, Male Subotice, Goričana, Donje Dubrave, Kotoribe i Svete Marije.

U Ivancu će susret biti u subotu 16. studenoga u 18 sati, a sudjelovat će župni zborovi iz Sračinca, Ivanca i Tužnog.

U župnoj crkvi sv. Nikole u Koprivnici u nedjelju 17. studenoga u 9 sati okupit će se  župni zborovi župe sv. Nikole iz Koprivnice, Močila i zbor Ime ljubavi iz Koprivnice.

Festival svete Cecilije u nedjelju 23. studenoga imat će središnji sadržaj misno slavlje u 18 sati koje će predvoditi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a sudjelovat će zborovi iz župa Varaždinske biskupije.

Jasminka Bakoš-Kocijan