Od:
Do:

Duhovna obnova za slijepe i slabovidne održana u Ludbregu

Duhovna obnova za slijepe i slabovidne održana u LudbreguLUDBREG, 29. 7. 2021.
Tridesetak slijepih i slabovidnih osoba i članova njihovih obitelji i prijatelja, sudjelovalo je na drugoj duhovnoj obnovi za osobe oštećena vida u Pastoralnom centru u Ludbregu od 27. do 29. srpnja. Duhovna obnova bila je u organizaciji Povjerenstva za osobe s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije, a predvodio ju je povjerenik vlč. Leonardo Šardi. Kako nam pojašnjava, ideja za ovakvu duhovnu obnovu rodila se iz njegovih redovitih posjeta Udruzi slijepih Međimurske županije. Primijetio je vlč. Šardi da lijepi broj članova želi promišljati o vjerskim temama i onima vezanima uz duhovnost te je za njih organizirao duhovnu obnovu prilagođenu njihovim potrebama. Ove godine, ponuda je išla i izvan Međimurske županije te su se pridružile i osobe oštećena vida i iz Varaždinske županije, Velike Gorice te Zagreba.

„Evo, ide i van biskupije, zapravo pokušavamo širiti sve ove ideje koje inače povjernstvo za pastoral osoba s invaliditetom organizira, da doista ide i prema drugim biskupijama kako bi to bio neki prvi korak da se i u drugim biskupijama slične aktivnosti provode, odnosno da se još više osoba iz drugih područja također imaju priliku okupljati na ovaj način kao što činimo ovdje u Varaždinskoj biskupiji.“ rekao nam je vlč. Šardi.

Predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije gđa. Marija Ciglar izrazila je radost što su se osobe oštećena vida po drugi puta okupile na duhovnu obnovu. Zahvalila je Varaždinskoj biskupiji što im je to omogućila, a veseli ju i što se sve više članova Udruge uključuje u ovu duhovnu obnovu.

Duhovna obnova trajala je tri dana, govori nam vlč, Šardi, kroz koja su se provlačile tri teme. Prvog dana: "Gospodine, nauči nas moliti " (Lk 11, 1) kako bi molitvu postavili na ispravne temelje. Zatim "Kakav Bog nije" kojom se željelo razbiti krive slike Boga koje se često javljaju među ljudima. Posljednjeg dana duhovne obnove tema je bila "Zar si ti jedini stranac" (Lk 24,18b), gdje se željelo vidjeti kako rasti u toj vjeri u svakodnevici te na koji način produbljivati točke o kojima se na duhovnoj obnovi govorilo. Sve je trebalo voditi ka tome da sudionici što više upoznaju Boga.

„Vjerujem da će ljudima možda malo olakšati sliku Boga, ali da će im i pomoći u uspostavljanju njihovog odnosa s Bogom u svakodnevici. A i za mene osobno je jedno obogaćenje: primjećujem i promatram ljude i ovdje, i uvijek me veseli koliko i oni meni daju poruka. Budući da puno razgovaramo u grupi i moje razmišljanje ode u drugačijem smjeru, a zanimljivo je vidjeti i te poticaje Duha Svetoga, gdje On jednostavno okrene tu duhovnu obnovu u nekom drugom smjeru. Nije uvijek sve kako mi ljudi isplaniramo, ali se tu onda upravo vidi bogatstvo i vodstvo Duha Svetoga.“, poručio je voditelj duhovne obnove vlč. Šardi.

Gospođa Ciglar pak naglašava kako je ova duhovna obnova jedno bogatstvo razmatranja Božje riječi.

„Tek sada kad smo došli ovdje vidimo koliko smo žedni i gladni riječi Božje, kada sa svećenikom budemo vođeni. Osjetili smo da je sama Božja riječ i lijek, i hrana i piće. Sakramenti koje primamo u našim župama jesu da se možemo hraniti svakodnevno, ali ova duhovna obnova je jedna odskočna daska da možemo raditi, živjeti, služiti u obiteljima, zajednici i Udruzi…pomagati ljudima kojima je to potrebno. Da budemo na služenje svima onima kojima nas Bog šalje.“ Istaknula je gospođa Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije.

Sudionica duhovne obnove iz Ivanca, gospođa Božica Galinec, također je s nama podijelila svoje dojmove.

„Ono što sam do sad prepoznala i osjetila je, usudila bih se reći, čudo Božje. U svakom slučaju milosno jako za mene osobno. Jako je plodonosna, jako je dobra i još puno očekujem.“

 
Iva Kuzmić
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika