Od:
Do:

Duhovna obnova varaždinske Podružnice Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva

Duhovna obnova varaždinske Podružnice Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društvaVARAŽDIN, 15. 12. 2023.
Varaždinska Podružnica Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva održala je svoju adventsku duhovnu obnovu u Biskupskom ordinarijatu u Varaždinu u petak, 15. prosinca. Duhovnu obnovu vodio je varaždinski biskup Bože Radoš.
Obnova je započela molitvenim čitanjem odlomka iz Knjige proroka Izaija gdje prorok govori o Pomazaniku na kojega silazi Duh Sveti i obogaćuje ga svojim karizmama. Biskup je uvodno istaknuo kako je Mesija, kojeg Izrael iščekuje, u Knjizi proroka Izaije prikazan kao liječnik: „Sljepačke će oči progledati, uši će se gluhih otvoriti, tad će hromi skakati k’o jelen, njemakov će jezik klicati.“ (Iz 35, 5-6a) Isus je Liječnik koji će čovjeku vratiti zdravlje tijela i duše, koji će omogućiti ozdravljenje čitavog čovjeka.

Biskup je želio pred liječnike staviti pitanje, i o njemu razmatrati, „Kako Isus postupa kao liječnik?“ i odabrao je odlomak Lukinog evanđelja: razgovor Isusa i zakonoznanca o najvećoj zapovijedi u Zakonu, na koju se veže prispodoba o milosrdnom Samarijancu.

Luka vidi zakonoznanca kao osobu koja poznaje Pisma, poznaje materiju i može povezivati stvari. Razgovaraju o najvećoj zapovijedi, a sam zakonoznanac nudi Isusu jedan odgovor povezujući ljubav prema Bogu, o kojoj govori Ponovljeni zakon, i ljubav prema bližnjemu, iz Levitskog zakonika. No, zakonoznanac se želi opravdati, kako kaže Luka, i pita Isusa koga treba držati svojim bližnjim. Pita se biskup jesu li to susjedi, prijatelji, rodbina, znanci, Židovi odnosno sunarodnjaci... I kroz prispodobu Isus će mu dati odgovor, a Luka će Isusa ocrtati kao liječnika. Biskup je primijetio sedam glagola - radnji, prema kojima je Isusa oslikao kao liječnika i ponudio prisutnima da se ogledaju u toj slici: vidjeti, sažaliti se, prići, slušati-napraviti dijagnozu, činiti-njegovati, voditi, pobrinuti se. Na kraju, biskup je svoje slušatelje, poput Isusa, vratio na postavljeno pitanje „A tko je moj bližnji?“ i podcrtao odgovor i Isusovo poslanje: „Onaj koji mu iskaza milosrđe... Idi pa i ti čini tako!“ (Lk 10, 37).

Nakon duhovnog razmatranja bila je prilika za slavlje sakramenta pomirenja i slavlje svete mise u kapeli Biskupskog dvora. U slavlju sakramenata sudjelovali su vlč. Nikola Tomašević i vlč. Marko Domiter. Biskup je u homiliji razlomio dnevno evanđelje u kojemu je pomoću slike dječje igre prikazao  neodlučnost, nezadovoljstvo izraelskog naroda, tako i nas danas, kako smo skloni kritiziranju, pa zbog toga i nesposobni prepoznati Boga, Božje glasnike i Božje poticaje. Rekao je da je došašće vrijeme u kojem se budi u nama želja za susretom s Gospodinom te da nas evanđelje dana potiče da se za taj susret pripremimo. Istaknuo je da je Bog već utvrdio put kojim će doći, samo ga mi trebamo prepoznati i računati s tim da Gospodin iznenađuje, da ne slijedi naše snove. Duhovna obnova završila je prigodnim druženjem oko obiteljskog stola.

Marko Domiter