Od:
Do:

Dualni poremećaji – pravilo ili izuzetak

Dualni poremećaji – pravilo ili izuzetakKOPRIVNICA, 23. 5. 2022.

U organizaciji koprivničkih podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) i Hrvatskogaliječničkog zbora (HLZ) u Edukacijskom centru Opće bolnice Koprivnica dr. sc. Ivan Ćelić, psihijatar-adiktolog iz Klinike za psihijatriju Vrapče, održao je 23. svibnja predavanje o dualnim poremećajima – temi koja zaokuplja sve veću pozornost psihijatrijske struke.

Na početku je predsjednica HLZ-a prof. dr. Elizabeta Horvatić pozdravila okupljene liječnice i liječnike, kao i duhovnika Podružnice HKLD-a u Koprivnici vlč. Davora Šumandla, koji je ujedno i bolnički dušobrižnik.

Dualni poremećaji predstavljaju relativno novi pojam u psihijatriji koji se odnosi na supostojanje ovisnosti i još jednog psihičkog poremećaja. Paradigma dualne dijagnoze jest kombinacija shizofrenije i opijatske ovisnosti, a za poslijeratnu Hrvatsku je specifična kombinacija posttraumatskoga stresnog poremećaja i alkoholizma s kojom se relativno često susrećemo među braniteljskom populacijom. Ovisnici su danas najstigmatiziranija skupna bolesnika u medicini, što su ostaci moralizirajućeg pristupa prema bolesti ovisnosti kada se ovisnost objašnjavala kao karakterna mana ili nedostatak snage volje. Ovisnost o opijatima je jedan od globalnih javnozdravstvenih problema koji je u SAD-u dosegao epidemijske razmjere, pa je po prvi put zabilježeno više od 100 000 umrlih zbog predoziranja opijatima. U Hrvatskoj se sve više susrećemo s problemom prekomjernog uzimanja kanabinoida i stimulativnih droga, poput kokaina i amfetamina. Govoreći i liječenju dualnih poremećaja, dr. Ćelić osobito je istaknuo važnost multidisciplinarnog pristupa i intersektorske suradnje, pri čemu je važno uključiti biologijsku, psihološku, socijalnu i duhovnu dimenziju.

Odgovarajući na pitanja tijekom rasprave, predavač je naveo kako posljedice pandemije COVID-19 na mentalno zdravlje možemo podijeliti na kratkoročne i dugoročne. Vrlo je važno voditi računa o najranjivijim skupinama, među koje definitivno spadaju djeca i adolescenti, ali i osobe starije životne dobi koje su na osobit način bile izložene socijalnoj izolaciji i usamljenosti.

Na kraju se svima okupljenima zahvalila predsjednica koprivničke podružnice HKLD-a dr. Marija Sačer, pozvavši ih na prigodni domjenak. Predavanje je bilo bodovano od strane Hrvatske liječničke komore.
 

Dražen Sačer, dr. med.



Slika
Slika
Slika