Od:
Do:

​Drugi dan „Fabijanske osmine“ u Župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu

​Drugi dan „Fabijanske osmine“ u Župi sv. Fabijana i Sebastijana u VaraždinuVARAŽDIN, 22. 1. 2024.
Varaždinska Župa sv. Fabijana i Sebastijana organizira tradicionalnu „Fabijansku osminu“ u župnoj crkvi Dobrog Pastira od 20. do 27. siječnja. Održava se pod geslom: „Ljubav se pred jaslicama može pokazati, ali samo se pred križem može dokazati“, a zajednička tema osmine je „Sedam zadnjih Isusovih riječi“.
Drugoga dana osmine misno slavlje predvodio je vlč. Nikola Tomašević, pastoralni suradnik u Maruševcu čija je okosnica homilije bila rečenica iz Lukina evanđelja: „Zaista ti kažem: danas ćeš biti sa mnom u raju!“ (Lk 23, 43). Koncelebrirali su sadašnji župnik vlč. Ivica Cujzek i bivši župnik vlč. Mijo Horvat.

Vlč. Tomašević naglasio je kako riječi „raj“ i „križ“ idu jedna s drugom, tj. da ne mogu jedna bez druge. Polazišna točka propovijedi bila je molba raskajanog razbojnika Isusu da ga se sjeti u raju, a Isus mu je obećao: „Danas ćeš biti sa mnom u raju!“.

„Raj za nas kršćane nije neko stanje ovdje na zemlji, nego je raj vječni život, blaženo zajedništvo s Bogom. Raj ne stvaramo ovdje na zemlji nego ga spuštamo s neba. To spuštanje događa se kroz molitvu, služenje, žrtvovanje, kroz hod za Isusovim križem“, poručio je vlč. Tomašević.

Osmina je započela u subotu, 20. siječnja, slavljem župnih zaštitnika sv. Fabijana i Sebastijana kada je večernje misno slavlje predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Predvoditelji „Fabijanske osmine“ ove godine redom su: vlč. Franjo Jačmenica, vlč. Nikola Tomašević, vlč. Marko Domiter, fra Dejan Lecić, vlč. Josip Horvat, vlč. dr. sc. Mislav Kutleša i vlč. Josip Đurin. Misa se slavi radnim danom u 18, a nedjeljom u 10 sati.
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika