Od:
Do:

Druga obljetnica ređenja biskupa Bože Radoša

Druga obljetnica ređenja biskupa Bože RadošaVARAŽDIN, 24.11.2021.
O drugoj obljetnici svojeg biskupskog posvećenja varaždinski biskup Bože Radoš predsjedao je  večernjim misnim slavljem u varaždinskoj katedrali u srijedu, 24. studenoga. S biskupom su suslavili umirovljeni biskup Josip Mrzljak, kanonici Stolnog kaptola te svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova. Uvodeći u misno slavlje biskup Radoš je rekao kako su obljetnice prilika da se osvrnemo unazad te vidimo koliko smo u proteklom razdoblju dozvolili Gospodinu da ide s nama, a gdje smo i kada hodali sami, no obljetnice su i prilika da molimo Gospodina da naš život bude Njemu na slavu.

U svojoj se homiliji biskup Radoš prisjetio riječi talijanskog biskupa Tonina Bello koji je umro na glasu svetosti te za kojeg je pokrenut postupak za proglašenje blaženim, a koji je jednom prilikom rekao da su ljudi anđeli, ali samo s jednim krilom. Mogu letjeti samo ako su zagrljeni.

Polazeći od ove slike biskup je podsjetio kako riječ Božja za biskupa kaže da su anđeli, ne zato što bi bili bolji i svetiji od drugih već zato što su Božji glasnici. No biskupi mogu letjeti, biti Božji glasnici samo združeni, zagrljeni s Bogom. Zbog toga Crkva svaki dan moli za svoga biskupa, moli u molitvi Crkve, ali i u mnogim pojedinačnim molitvama vjernog naroda koji u svoje molitve uključuje biskupa svjesni da biskup ne može sam, da mu je potrebna molitvena podrška kako bi bio okrenut nebu, da može letjeti i naviještati Radosnu vijest.

Biskup koji kao čovjek ima samo jedno krilo može letjeti samo ako svoj život, svoje snage združi sa svojim suradnicima, svećenicima: „samo u zajedništvu s njima može letjeti, može naviještati Evanđelje. Tamo gdje nema zajedništva, tamo gdje nema iste misli, Božje misli, gdje na s Bog ne vodi, tamo nismo autentični navjestitelji Riječi Božje.“ Svećenici svaki dan mole za svog biskupa svjesni da tek u zajedništvu s njime mogu izvršiti svoje poslanje jer tako je to htio Onaj koji na s je stavio na zajednički put, rekao je biskup te zahvalio svojim svećenicima na molitvama koje za njega upućuju Bogu.

U stvarnosti Crkve također postoje dva, zaređeni službenici i vjernici koji također u svom zajedničkom poslanju naviještanja Radosne vijesti trebaju zajedništvo. Bez njega nema izdizanja iz svakodnevnog, nema pogleda prema nebu, nema visina, nema puta prema Bogu.

Na završetku svoje homilije biskup Radoš je zahvalio svima na molitvama za njegovu službu te zaključio molitvom Bogu da mu dadne milost da bude krilo koje neće zatajiti, da računa, pridobiva i njeguje zajedništvo sa svećenicima i povjerenim mu vjernicima.

Na kraju misnog slavlja biskup Radoš je podsjetio kako biti biskup znači služiti, služiti Bogu u zajedništvu sa svećenicima i vjernim narodom Božjim. Zahvalio je biskup Radoš najprije umirovljenom biskupu Josipu Mrzljaku, zatim svećenicima, svojim najbližim suradnicima, te svim svećenicima Varaždinske biskupije kojima je poručio: „svaki dan molite za biskupa, ustrajte u tome i biskup moli za vas". Zahvalio je biskup i okupljenim redovnicama i vjernicima te im poručio kako smo svi na istom putu gdje služeći Gospodinu želimo svojim životom u ovom svijetu ostaviti trag Njegove riječi i Njegove radosti.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika