Od:
Do:

Doc. dr. sc. Krunoslav Novak u Koprivnici održao tribinu o medijima u životu vjernika

Doc. dr. sc. Krunoslav Novak u Koprivnici održao tribinu o medijima u životu vjernikaKOPRIVNICA, 1. 12. 2017.
U dvorani župnog dvora u koprivničkoj Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Močilama, u petak 1. prosinca 2017. održano je predavanje pod nazivom “Mediji u životu vjernika”.

Sedamdesetak mladih, većinom iz OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica, sa svojom ravnateljicom i vjeroučiteljima, i nekolicina mladih iz ostalih škola te četrdesetak mlađih i starijih župljana iz  Močila prisustvovalo je predavanju dr. Krunoslava Novaka. Dr. Krunoslav Novak profesor je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu i godinama se bavi medijima što je bila i tema njegova doktorata. U svom predavanju želio je istaknuti važnost dobrog snalaženja u medijima i njihovog pravilnog korištenja da bi mogli upoznati druge, a da ne bi pritom  izgubili sebe zbog tehnologije.

S obzirom na to da je u publici prevladavala mlađa generacija, dr. Novak se u svom predavanju usredotočio na njih i njihov odnos prema medijima sa željom da postanu svjesni sveprisutnosti medija u njihovim životima, ali i da si postave pitanje koliko im mediji stvarno služe ili pomažu u međusobnim odnosima te koliko ih mogu i otežati. Potaknuo ih je na razmišljanje vezno za korištenje društvenih mreža koje mnogim mladim ljudima olakšavaju pristup drugim ljudima, ali se gubi ona prava društvena dimenzija čovjeka kao bića koje treba komunikaciju s drugim čovjekom.

Istaknuo je da često puta u redovitosti života nismo svjesni toga, jer malo po malo mediji ulaze u naš život, a onda na razini kad se govori o vjerničkom odnosu prema medijima, postavlja se pitanje – jesu li mediji ti u kojima tražimo odgovore na neka svoja, možemo reći, pitanja smisla, pitanja odnosa s Bogom, s transcendentalnim, pitanje povjerenja u medije kada oni govore o nekim područjima koja se odnose na vjerska pitanja i na Crkvu? Dakle, koliko su svjetovni mediji nama u tom kontekstu relevantni i postoje li neke alternative u kojima to možemo provjeriti?

Na kraju predavanja zahvalio je učenicima na iznimnom praćenju i suradnji  tijekom predavanja, a odraslima je zahvalio na predivnom odgoju mladeži sa željom da u tom radu ustraju i dalje. Svi okupljeni zahvalili su se predavaču velikim gromoglasnim pljeskom.

Domaćin, močilski župnik mons. Leonard Markač, nije skrivao oduševljenje velikim interesom vjernika za ovo predavanje i nagovijestio je mogućnost buduće suradnje s predavačem.


Tekst: Luka Krušec i Saša Špoljarić
Foto: Luka Krušec