Od:
Do:

Dekanatski susret svećenika Đurđevačkog dekanata

Dekanatski susret svećenika Đurđevačkog dekanataPITOMAČA, 27.10.2021.
Župa Pitomača predvođena župnikom vlč. Sinišom Preinerom te župnim vikarom vlč. Lovrom Biškupom bila je domaćin dekanatskog susreta svećenika Đurđevačkog dekanata koji se održao u srijedu 27. listopada. Na dekanatskom susretu sudjelovali su gotovo svi svećenici dekanata, a nagovor o sakramentu ispovijedi svećnicima je održao biskupski vikar za kler preč. Anđelko Košćak.

Biskupski vikar ovim je susretom htio ohrabriti svećenike da budu na raspolaganju svojim župljanima za sv. ispovijed i izvan velikih uhodanih ispovijedi u korizmi i adventu. Rijetki su koji traže ispovijed i izvan velikih blagdana pa ih treba poticati i o tome govoriti. Važno je da župnik bude svakodnevno na raspolaganju za ispovijed prije svete mise bez obzira hoće li se itko toga dana približiti ispovijedaonici.


















Preč. Košćak progovorio je o primjeru mnogih svetaca i Božjih miljenika koji su pozivali na ispovijed. Sv. Pavao poziva dajte pomirite se s Bogom, a danas je taj njegov poziv itekako aktualan. On je naime pozivao ljude na obraćenje i zbog toga je smetao ljudima koji su ga htjeli ubiti. Svjedočio je da je obraćenje važno jer se i sam obratio i svoj život predao Isusu. Svjedočanstvo ga je koštalo života.  Sveta ispovijed je sakrament obraćenja, okretanja od prolaznog prema svetom. Svećenik  je uvjerljiv kad propovijeda i svojim životom svjedoči o tome što govori. Isto vrijedi i za sakramenat svete ispovijedi. Kada svećenik živi za svetu ispovijed i često joj pristupa uvjerljiviji je nego kada smo potiče i govori o ispovijedi. U svetoj ispovijedi nije važan grijeh i grešnik nego Božja milost i  ljubav koja spašava. Isusova sveta Krv čisti od grijeha u svetoj ispovijedi i na svetoj misi kojoj pristupaš. Božje milosrđe nam je svima potrebno i zato je sakrament ispovijedi nezamjenjiv u našem duhovnom životu, rekao je preč. Košćak okupljenim svećenicima.


 
















Tekst i slike: Vlč. Damir Slamek