Od:
Do:

Dani svetoga Jeronima obilježeni u Štrigovi

Dani svetoga Jeronima obilježeni u ŠtrigoviŠTRIGOVA, 30.9. - 2.10.2021.
Danima svetoga Jeronima od 30. rujna do 2. listopada u Štrigovi je svečano obilježen blagdan ovoga sveca.
 
„Dani svetoga Jeronima“ započeli su na svečev blagdan, 30. rujna, svečanom misom koju je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj. Biskup Bogdan u homiliji je vjernicima približio lik svetoga Jeronima istaknuvši važnost njegova primjera za naše vrijeme. Posebno se osvrnuo na Jeronimov odnos prema svetome Pismu, te je potaknuo okupljene vjernike da upoznaju sveto Pismo, jer bez poznavanja Pisma ne poznajmo ni Krista – kako je rekao i sveti Jeronim.
 
Drugoga dana, 1. listopada u crkvi sv. Jeronima održan je „Festival svetoga Jeronima“ koncertom sakralnih pjesama koje su izvele Ženska vokalna skupina Stridonne iz Štrigove. Kroz dvanaest pjesama sakralne tematike iz različitih razdoblja, članice vokalne skupine oduševile su publiku te doprinijele da se blagdan svetoga Jeronima proslavi i svečanim kulturnim događajem.
 
Trećega dana, u subotu 2. listopada, održan je Dan otvornih vrata crkve sv. Jeronima sagrađene sredinom 18. stoljeća i ukrašene fresko slikama Ivana Rangera. Posjetitelji, kojih u sve više ima u Štrigovi, mogli su uz stručno vodstvo pogledati crkvu i obnovljene freske koje prikazuju život sv. Jeronima.
 
U Štrigovi se već više od pet stoljeća štuje sveti Jeronim, crkveni naučitelj i prevoditelj svetoga Pisma. Na temelju duge tradicije samog naziva mjesta, koje se kroz povijest pojavljuje kao Strido ili Stridon, u Štrigovi je u 15. stoljeću započelo štovanje sv. Jeronima. Papa Nikola V. godine 1447. obdario je crkvu sv. Jeronima privilegijem oprosta za sve hodočasnike i štovatelje ovog sveca potvrđujući tako predaju da je upravo Štrigova mjesto rođenja sv. Jeronima.
 
Treći po redu „Dani svetoga Jeronima“ održani su u organizaciji Župe sv. Marije Magdalene i varaždinske biskupije, te Općine Štrigova i Turističke zajednice općine Štrigova.
Tekst: Župa Štrigova
Fotografije: Matej Ščavničar
 
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika