Od:
Do:

​Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu obilježen misom u varaždinskoj katedrali

​Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu obilježen misom u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 30. 8. 2023.
Međunarodni dan nestalih osoba obilježava se 30. kolovoza, a Odlukom Hrvatskog sabora, od 2019. godine taj dan obilježava se i kao Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu. Tim povodom misu u varaždinskoj katedrali u srijedu, 30. kolovoza, predvodio je biskup Bože Radoš u zajedništvu s vojnim i policijskim kapelanom Varaždinske biskupije vlč. Ivicom Horvatom i tajnikom vlč. Markom Domiterom.
Uvodeći u misno slavlje mons. Radoš je rekao da smo „došli u Božji dom uputiti Gospodinu molitvu za sve nestale, posebno za one koji su nestali u Domovinskom ratu, za njih više od 1.800. Želimo ih preporučiti Gospodinu da ih On, kao Dobar Pastir, potraži i pruži im mjesto koje im nitko ne može oduzeti, a da nama koji za njima tragamo pruži mir.“

Biskup je u homiliji istaknuo kako je prošlo 28 godina od Domovinskog rata, a ostale su mnoge rane našeg naroda, posebice rane onih koji su ostali bez udova svoga tijela. „Iako mnoge rane mogu zacijeliti, jedna rana teško može zacijeliti. To je ona rana kad je otrgnuto biće iz naše obitelji, našeg srca, i ne znamo gdje je njegovo tijelo“, rekao je.

Naglasio je kako smrt uvijek nanosi bol, ali da nas može tješiti da nama dragi ljudi možda odlaze na neko bolje mjesto. „Tada se polako mirimo s mrtvim tijelom i ovozemaljskim životom. No, čovjek treba imati mjesto za oprost s onim koga istinski ljubi. Grob je mjesto rastanaka, zajedništva i nove nade u život. Ako nema groba, što činiti? Možemo li se pomiriti?“, upitao se mons. Radoš te naveo ulomak iz evanđelja koji govori o Mariji Magdaleni koja je u potrazi za nestalim Isusovim tijelom. Kazao je kako nam slika Marije Magdalene koja je sebe dala Bogu, može pomoći razumjeti prazan grob.

„Marija je slika onih koji istinske ljube. Ona traži mrtvo tijelo, dodir sa životom. Tražila je mjesto gdje može doći i isplakati se. To je važno, imati takvo jedno mjesto. Mnogi naši grobovi su prazni i želimo ih ispuniti nestalim osobama i dati im počast. Vjerujemo da će uskrsnuti i biti suobličeni Kristovom uskrslom tijelu dok čekaju dan konačnoga susreta s Bogom“, poručio je.

Biskup se upitao kako liječiti ranu praznoga groba. „To možemo samo ako stanemo ispred Isusovoga groba. Nemamo drugoga recepta liječenja naših rana. Zagledajmo se u uskrsnuće, u novi život. Vjerujmo da su naši nestali živi u Bogu, jer su radi ljubavi dali život za druge, da su tamo gdje je i nama poći, u našu nebesku Domovinu. Ako to vjerujemo, onda se u nama budi radost uskrsnuća, radost u ponovni susret s njima. Neka im Gospodin bude kuća koju su pronašli i gdje je Gospodin pronašao njih, a nama neka pruži mir, kao što je pružio Mariji Magdaleni“, zaključio je propovjednik.

Misi je nazočilo izaslanstvo predsjednika Republike Hrvatske, izaslanstvo predsjednika Vlade i Hrvatskoga Sabora, varaždinski župan, predstavnici grada Varaždina, Zagreba, Vukovara, predstavnici udruga koje su proistekle iz Domovinskog rata te obitelji poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.  

Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika