Od:
Do:

DAN POLICIJSKE KAPELANIJE „SVETI MARKO KRIŽEVČANIN“ I 30. OBLJETNICA SJP PU KC-KŽ „BAN“

DAN POLICIJSKE KAPELANIJE „SVETI MARKO KRIŽEVČANIN“ I 30. OBLJETNICA SJP PU KC-KŽ „BAN“KOPRIVNICA, 15. 9. 2023.
Dan policijske kapelanije „Sveti Marko Križevčanin“, te trideseta obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave koprivničko-križevačke „Ban“ proslavljen je petak 15. rujna 2023.

Svetu misu predslavio je varaždinski biskup Bože Radoš u crkvi sv. Nikole biskupa u Koprivnici. U koncelebraciji su bili vlč. Frano Musić, biskupski vikar za pastoral u MUP-u, dekan Varaždinskog policijskog dekanata vlč. Ivica Horvat, dekan Koprivničkog dekanata vlč. Dominik Vukalović, policijski kapelan PU koprivničko – križevačke vlč. Ozren Bizek, ostali policijski kapelani te drugi svećenici.

Misnom slavlju prisustvovali su saborski zastupnik Željko Sačić, predstavnici županijske i gradske vlasti, vršitelj dužnosti načelnika Policijske uprave koprivničko - križevačke Marijan Kirin sa suradnicima, članovi braniteljskih udruga, obitelji poginulih i preminulih policajaca i ostali vjernici.

Govoreći o svetosti Marka Križevčanina biskup Radoš je u svojoj propovijedi podsjetio tko su sveci: „Sveci su prozor prema Bogu. Ne zastajemo na njima, oni nas vode prema nebu.“ …„u svecima se najviše oslikava lik Isusa Krista;“ …“sveci su živo evanđelje, živa riječ Božja.“ Preneseno u našu svakidašnjicu, to znači da „Bog želi da Božja riječ bude knjiga našega života“, istaknuo je biskup.

Nadovezujući se na riječi psalma „Ti si, Gospodine, baština moja“ (Ps 16), biskup je vrlo slikovito objasnio koja je vrijednost života s Bogom: „Sva bogatstva ovoga svijeta su bižuterija, naspram bisera života kojeg nam Bog daje.“

Obraćajući se vjernicima na kraju homilije, posebno hrvatskim braniteljima, biskup je istaknuo kako je lakše biti heroj, čak i mučenik samo jedan dan, nego li herojski živjeti kao čovjek i vjernik svaki dan. Sveti Marko Križevčanin nastojao je živjeti upravo tako, zato je on zvijezda koja se ne da ugasiti. Njegov svijetli primjer i mi smo pozvani slijediti, zaključio je biskup.

Liturgijsko pjevanje predvodila je policijska klapa „Sveti Matej“ iz PU bjelovarsko – bilogorske. Nakon svete mise, kod Spomenika hrvatskoj slobodi na Florijanskom trgu u Koprivnici, za poginule branitelje iz Domovinskog rata položeni su vijenci, zapaljene svijeće i održana prigodna molitva.
 
J.B.


Slika
Slika
Slika