Od:
Do:

Dan braka obilježen u Župi Prelog

Dan braka obilježen u Župi PrelogPRELOG, 11. 2. 2024.
Posebno svečano bilo je u nedjelju 11. veljače u Župi Prelog gdje je župna zajednica u središte pozornosti željela na jedan dan u godini staviti bračne parove, muževe i žene. Tom prigodom na misi poldanjici u župnoj crkvi okupilo se preko 40 bračnih parova koji su obnovili svoja bračna obećanja.
Svetu misu predslavio je župni vikar vlč. Dominik Cestar, dok je župnik preč. Antun Hoblaj bio vjernicima na raspolaganju za sakrament ispovijedi. Na početku misnog slavlja vlč. Cestar pozdravio je okupljenu zajednicu vjernika, na osobit način bračne parove riječima kako smo poput potrebitog iz evanđelja i mi došli pred Gospodina svatko sa svojim mukama, poteškoćama i križevima, osobito duhovnim bolestima - grijesima, za koje molimo i tražimo Božje milosrđe.

Božju Riječ, misna čitanja, navijestili su bračni parovi, a vlč. Cestar u propovijedi se osvrnuo osobito na evanđelje u kojoj je istaknuo kako se možda uživo nismo nikada susreli s osobom koja nosi bolest gube (lepre), no kako si možemo zamisliti takvu situaciju. „Pred nama je iskrivljena i nepotpuna slika čovjeka čije srce ima osnovne potrebe i čežnje - ljubiti i biti ljubljen, prihvaćati i biti prihvaćen. Biti gubavac u starozavjetno vrijeme značilo je odbačenost i odvojenost, neprihvaćenost od strane društva i obitelji. Biti gubav značilo je nositi križ gladi, ali za ljubavlju i blizinom zajednice, drugih, drugoga. No, svjedoci smo kako upravo u Novom Zavjetu Isus prilazi upravo takvima, marginaliziranima i nevoljnima te kako je bolest gube samo slika nutarnjeg stanja svakog čovjeka koje u njemu čini grijeh.

Grijeh narušava odnos s Bogom i drugima.“ rekao je vlč. Cestar. Nastavio je kako Isus Krist ne gleda ljudskim očima, ljudskim mjerilima i kriterijima nego čini nešto više - liječi i ozdravlja, vraća u život, vraća u dijalog s drugima. Naglasio je kako je to vrlo lijepa slika sakramenta ispovijedi gdje u svojoj poniznosti „Ako hoćeš, možeš me očistiti“ dolazimo pred Gospodina koji govori „Hoću, budi čist.“ Sakrament ispovijedi je djelo Isusa Krista koji po njemu grešnika vraća u život s Bogom i zajednicom Crkvom, ponajprije ono duhovno zajedništvo.

Homiliju je vlč. Cestar nastavio riječima kako je upravo Isus Krist onaj koji nam želi biti suputnik, pomoćnik, Šimun Cirenac na našem duhovnom putu, ali kako su i bračni parovi, muževi i žene jedni drugima Šimuni Cirenci u bračnom i obiteljskom životu. Istaknuo je kako su muževi i žene stupovi društva, obitelji i Crkve, te kako unatoč brojnim izazovima i iskušenjima bračnoga života, uvijek je dobro iznova se odlučiti za međusobno služenje jer time u osobi umire oholost i sebičnost.

Štitovi za obranu obiteljskog i bračnog života jesu milosrđe i ljubav koji svoj izvor, temelj i nadahnuće imaju u Isusu Kristu. Kao zaključak homilije, okupljenim bračnim parovima obratio se riječima stare pjesme za vjenčanje, čije riječi su ujedno bile i čestitka povodom dana braka: „Vjera ljubav, krepost svaka, nek vam bude temelj braka. Djeva sveta, Isus mili, zaštitom vam uvijek bili.“

Nakon svete mise, mladi Župe Prelog okupljenim bračnim parovima kao mali znak pažnje u ime župne zajednice darovali su ruže, dok je vlč. Cestar parovima i podijelio blagoslovljene svijeće s likom bl. Alojzija Stepinca koji je bio neumorni branitelj bračnog saveza i dostojanstva bračne zajednice.

Nakon mise svi vjernici, osobito bračni parovi napravili su zajedničku fotografiju ispred župnog dvora te se uputili na zajedničko prigodno druženje u pastoralni centar bl. Alojzija Stepinca.
tekst: Župa Prelog
foto: Studio Vipro