Od:
Do:

Članovi redovničkih zajednica u Varaždinskoj biskupiji proslavili Dan posvećena života

VARAŽDIN, 2. 2. 2013.

Na blagdan Svijećnice – Prikazanja Gospodinova, kada Crkva proslavlja Dan posvećenog života, u subotu 2. veljače u Varaždinu su se okupili članovi redovničkih zajednica s područja Varaždinske biskupije na svom već tradicionalnom susretu u organizaciji biskupijskog Ureda za pastoral duhovnih zvanja. 

Pedesetak okupljenih redovnika i redovnica iz više zajednica sudjelovalo je na misnom slavlju koje je u katedrali Uznesenja BDM predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Prije mise članovi redovničkih zajednica okupili su se u dvorani Biskupskog ordinarijata, gdje je sve sabrane na čelu s varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom u ime organizatora pozdravio vlč. Siniša Dudašek, biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja, koji je zaželio da i dalje u živote svojih zajednica i onih kojima su poslani služiti unose radost, mir i utjehu.

U nastavku je predavanje o temi "Bogu posvećeni – biblijski izvori redovničkog života" održao prof. dr. p. Niko Bilić, SJ, koji se u izlaganju osvrnuo na biblijske likove koji pobliže oslikavaju karakteristike koje su temelj autentičnog redovničkog zvanja, od Božjeg poziva, predanja čovjeka, suradnje s Bogom i formacije, do predanja za druge i izvršenja Božje volje.

Nakon predavanja članovi redovničkih zajednica i ostali svećenici na čelu s varaždinskim biskupom uputili su se u procesiji s upaljenim svijećama u rukama u katedralu gdje je na početku slavlja biskup Mrzljak predvodio obred blagoslova svijeća. U Službi Riječi i molitvama vjernika sudjelovali su članovi redovničkih zajednica koji su na kraju mise obnovili i svoje zavjete.

U propovijedi je biskup Mrzljak govorio o simbolici svjetla koja se proteže kroz crkvene blagdane, koji žele posvijestiti koje je to jedino pravo i istinsko svjetlo koje obasjava čovjeka. Naglasio je da se to svjetlo, koje rasvjetljuje ljudski život, može vidjeti samo očima vjere te je potaknuo okupljene da se ne umore u prepoznavanju toga svjetla očima svoje vjere. Upozorio je kako se bez svjetla živi u tami, poručivši da se kroz povijest potvrdilo da kada god ljudi uklanjaju Boga iz svojeg života i zajedničkog života redovito upadaju u tamu. “I danas možemo promatrati kako se u našem društvu izruguju i napadaju istine naše vjere, kako se želi ukloniti Boga iz našeg života, a pritom čovjek sve više pada u tamu i počinje lutati bez pravog odgovora na temeljna pitanja o svom vlastitom dostojanstvu”, rekao je biskup istaknuvši kako se bez pravoga svjetla, bez Onoga koji je za sebe rekao ‘Ja sam Svjetlo’, počinje hoditi u tami. Kazavši kako se na blagdan Svijećnice slavi Dan osoba posvećena života, onih koji su na poseban način svoj život posvetili tom istinskom Svjetlu, zaželio je okupljenima da budu ustrajni u hodu za tim Svjetlom koje je povjereno Crkvi. "Neka nam današnji blagdan bude poticaj da to Svjetlo još više čuvamo u svome životu, da se klonimo tame u kojoj se događaju grijeh i zlo, te da potaknuti vjerom onih koji su u djetetu prepoznali Sina Božjeg i mi neprestano prihvaćamo Božju riječ i prepoznajemo Božje Svjetlo te da zapaljeni tim svjetlom živimo naš svakodnevni kršćanski život", poručio je biskup.

Na kraju mise biskup Mrzljak zahvalio je članovima redovničkih zajednica na zajedničkom susretu, uputio je zahvalu na svemu što po karizmi svojih utemeljitelja čine u životu mjesne Crkve te je čestitao zlatni jubilej misništva fra Branimiru Kosecu, koji je na Svijećnicu prije 50 godina zaređen za svećenika, a danas je na službi u varaždinskom Franjevačkom samostanu.

Sa željom da se taj dan dostojno obilježi i proslavi u župama, Ured za pastoral duhovnih zvanja Varaždinske biskupije izdao je i ove godine prigodne materijale. Ured je također izdao i katehetsko-molitveni priručnik pod naslovom "Svjedoci vjere" koji ima svrhu da u Godini vjere bude na pomoć svim djelatnicima u pastoralu duhovnih zvanja.

Jasminka Bakoš-Kocijan