Od:
Do:

Članovi redovničkih zajednica u Varaždinskoj biskupiji proslavili Dan posvećena života

Članovi redovničkih zajednica u Varaždinskoj biskupiji proslavili Dan posvećena života

VARAŽDIN, 2. 2. 2012.

 

Na blagdan Prikazanja Gospodinova - Svijećnice, kada Crkva proslavlja Dan osoba posvećena života, u Varaždinu je održan susret redovnika i redovnica s područja Varaždinske biskupije koji je bio posvećen molitvi za postojeća i buduća redovnička zvanja.

Susret, održan u četvrtak 2. veljače, okupio je pedesetak redovnika i redovnica iz više zajednica koje djeluju na području biskupije.

Sve je okupljene na čelu s varaždinskim biskupom mons. Josipom Mrzljakom u dvorani Biskupskog ordinarijata u ime organizatora pozdravio vlč. Siniša Dudašek, predstojnik biskupijskog Ureda za pastoral duhovnih zvanja, koji je istaknuo kako je i ove godine bila želja sabrati zajedno osobe koje svoj život na poseban način prikazuju Bogu po svojim zavjetima, te je  čestitao redovnicama i redovnicima njihov dan i zaželio da Bog blagoslovi njihova životna svjedočenja, te karizme njihovih zajednica i sveukupno djelovanje.

U nastavku je predavanje o temi “Iskustvo vlastite vrijednosti“ održao p. Miroslav Čadek, profesor dogmatike i promotor zvanja za hrvatsku pokrajinu Družbe Isusove. U svom izlaganju želio je okupljenima posvijestiti njihovo vlastito ljudsko dostojanstvo koje svoje izvorište ima u tome što ih je stvorio sam Bog iz svoje ljubavi te svakome od ljudi pružio jedno nezamjenjivo mjesto u svijetu. Čovjek nije samo broj u mnoštvu ljudi, nego zauzima sasvim posebno mjesto u Božjem planu, napomenuo je predavač naglasivši kako je čovjek utjelovljenje Božje osobne ljubavi prema njemu. Bog kao nebeski Otac od svoje djece očekuje da mu pomognu u ostvarivanju Njegova Kraljevstva na zemlji, a da bi mogli s Bogom surađivati u ovom veličanstvenom projektu, oni moraju najprije izvršiti velike promjene u sebi samima. Bog traži od nas da naučimo gledati na ljude i na sve stvari na jedan novi način, kao što se On odnosi prema svemu. Bog želi da iz našeg srca uklonimo svako neprijateljstvo i ravnodušnost te da u svakome gledamo brata ili sestru, dijete istog zajedničkog nebeskog Oca koji nas je stvorio, istaknuo je p. Čadek. Budući da je ljudski život plod Božje osobne ljubavi, Bog je tu osobitu ljubav iskazao trostrukim pozivom, i to pozivom ni iz čega u život, zatim pozivom od naravnog na nadnaravni život te pozivom da se bude učenik. Odgovor na Božji poziv očituje se u konkretnom životu kao vlastiti, osobni i originalni stil duhovnog života i služenja, kada osoba shvaća i prihvaća svoje poslanje do kraja životnog puta, rekao je predavač te okupljene pozvao da budu ponosni na sebe same, ali i odgovorni jer je to dio osnovnog stava poslušnosti prema Božjem planu sa svakim pojedinačno. Ujedno je potaknuo na zahvalnost Bogu što je svatko od njih jedna, jedinstvena i neponovljiva osoba u ovome svijetu, što je neizmjerna tajna Božje stvoriteljske i spasiteljske ljubavi.

Nakon predavanja proslavljena je sveta misa u katedrali Uznesenja Marijina, gdje je na početku slavlja biskup Mrzljak predvodio obred blagoslova svijeća. U Službi Riječi i molitvama sudjelovali su članovi redovničkih zajednica koji su na kraju mise obnovili i svoje zavjete, a na misi se molilo i za sve pokojne redovnike i redovnice.

U propovijedi je biskup Mrzljak rekao kako se kroz sve Crkvene blagdane slavi prošlost Isusova života i Crkve, ali i povijest spasenja koja je uvijek aktualna. Tako se i na blagdan Svijećnice prisjeća jednog povijesnog događaja, Isusova prikazanja u hramu, ali se pritom moli da svaki vjernik potaknut tim činom bude nadahnut posvetiti se i prikazati Bogu, i to čiste duše, kako se moli u zbornoj molitvi. Pritom je biskup primijetio da je ljudima često lakše slaviti neke povijesne događaje, ali im je teže pristupiti ovoj drugoj razini kada se traži promjena ljudskog razmišljanja i ljudskog srca. Ta promjena uključuje nasljedovanje Isusa, i to od samog krštenja koje obilježava početak kršćanskog života, i na to nasljedovanje pozvani su svi kršćani, rekao je biskup dodavši da postoje osobe koje su svoj život na poseban način prikazale Bogu, a to su osobe duhovnog zvanja. Potaknuo je okupljene da mole za osobe posvećenog života, a njih same je pozvao da im njihov zajednički susret bude prilika da obnove svoj pristanak posebnog nasljedovanja Krista i predanja Bogu. Zaželio je da im svijeće, koje se na blagdan Svijećnice nose u rukama, budu trajan simbol jedinog istinskog Svjetla koje želi prosvijetliti život svakog čovjeka, te da im svjetlost svijeća još više otvori oči srca i duše kako bi prihvatili to istinsko Svjetlo te živjeli iz dana u dan u tom svjetlu koje se zove Isus Krist.

Jasminka Bakoš-Kocijan