Od:
Do:

Četvrti „Duhovno ljetni susret osoba s invaliditetom“

Četvrti „Duhovno ljetni susret osoba s invaliditetom“LUDBREG, 5. – 7. 7. 2022
U Pastoralnom centru u Ludbregu u tijeku je četvrti „Duhovno ljetni susret osoba s invaliditetom“ u organizaciji Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije. Susret traje od od 5. do 7. srpnja, a na njemu sudjeluju osobe s raznim oblicima invaliditeta te volonteri. Cijeli program usmjeren je obogaćivanju i socijalizaciji osoba s invaliditetom. Kroz sadržaje katehetske naravi, susret će biti obilježen molitvom, pjesmom, igrama te dijeljenjem suživota kroz tri dana.

Ovogodišnji susret okupio je osobe s invaliditetom koje do sada nisu sudjelovale ni u jednom programu Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom ali i nove volontere što posebno raduje vlč. Šardija, povjerenika za Pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Varaždinske biskupije te ističe kako je važno ovakve susrete organizirati upravo ljeti kada su slobodniji i volonteri i osobe s invaliditetom te se mogu priključiti ovakvim programima. Susret je organiziran tako da volonteri i sudionici u svemu zajednički sudjeluju, od obroka, kateheza, radionica, molitve, mise, do popodnevnog i noćnog odmora, šetnji gradom. U takvom zajedništvu želja nam je da se prožme svakodnevica volontera i osoba s invaliditetom te da uvidimo kako „jaki trebaju slabe, i slabi trebaju jake te da u tom prožimanju možemo graditi jednu živu Crkvu“, rekao je vlč. Leonardo Šardi.

Članica Povjerenstva za pastoral osoba si invaliditetom i voditeljica radionica Sanja Cmrečnjak je istaknula kako „sudionicima puno znači da im im se volonteri posvete i da je njima posvećena pažnja, vidimo da su jako sretni, da uživaju i svi govore da bi htjeli ostati duže na ovom susretu. Vlada jedna lijepa atmosfera i stvarno nam je predivno.“

Ove godine po prvi puta u ovom programu sudjeluju i šestorica bogoslova iz Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu. Među njim je i Josip Biškup koji se na susret kao volonter prijavio vođen rečenicom iz evanđelja „Što god učiniste jednome od moje najmanje braće meni učiniste“.  Među ovim najmanjima otkrio sam koliko sam ja malen, koliko puno mogu učiti od osoba s invaliditetom, koliko osobe s invaliditetom imaju darova i kako ih znaju koristiti, kako su puni vjere, radosti i života te od njih dobivam puno poticaja rekao nam je bogoslov Biškup.  

„Uključila sam se u ovaj projekt jer sam htjela osjetiti zajedništvo ovih ljudi, sretna sam što sam tu jer su mi pokazali koliko je zapravo jednostavno prići čovjeku i koliko je lijepo kad smo svi skupa i kad smo ujedinjeni u svojim različitostima“, posvjedočila je o ovom „Duhovno ljetnom susretu osoba s invaliditetom“ volonterka Marta Cesar.

Sudionici susreta Mateo Kvakan i Hrvoje Kesić istaknuli su radost i ljepotu ovakvih susreta u kojima upoznaju nove ljude, druže se, razgovaraju, uče nove stvari te izrazili želju da ovakvi susreti duže traju.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika