Od:
Do:

Brojni župljani sudjelovali u Danima zahvale i zajedništva župe bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici

Brojni župljani sudjelovali u Danima zahvale i zajedništva župe bl. Alojzija Stepinca u KoprivniciKOPRIVNICA, 17. i 18. 6. 2023.
U župi bl. Alojzija Stepinca u Koprivnici u subotu 17. i nedjelju 18. lipnja održani su Dani zahvale i zajedništva kojima od 2020. godine pri kraju pastoralne, pedagoške, školske i akademske godine župljani žele zahvaliti Bogu na primljenim dobročinstvima. Ideja je niknula kao proslava 20 obljetnice Župe, te opstala i nadalje, unatoč pandemijskim godinama, kao prilika za obnovu i proslavu župnog zajedništa i poticaj na zahvalnost Gospodinu.

U subotu 17. lipnja tim je povodom u Galeriji Stepinac otvorena izložba pod nazivom „Tebe Boga hvalimo“, a izložena su 42 rada 20 autora, članova Udruge Kloštranska paleta. Udruga je osnovana 2002. godine i trudi se očuvati slikanje na staklu.

Izložbu je otvorio župnik Davor Šumandl, koji je pohvalio rad udruge i izložene radove te istaknuo važnost umjetnosti za duhovni život. Kroz program otvorenja izložbe vodio je organizator i koordinator za kulturna događanja u Župi Krešimir Blažek. Izložba će biti otvorena kroz cijelo ljeto.

Dani zahvale i zajedništva nastavili su se i u nedjelju 18. lipnja u 11 sati svečanom svetom misom zahvale Gospodinu (Te Deum) na protekloj godini i svim uspjesima u pastoralu, vrtićima, školama i fakultetima. 
U poslijepodnevnim satima kod Pastorlanog centra Župe bl. Alojzija Stepinca okupili su se brojni župljani na zajedničkom druženju uz roštilj, igre, sport, glazbu, likovnu koloniju, tombolu, a dobrovoljni prilozi imaju humanitarni karakter kao sredstva za Zakladu Varaždinske biskupije za stipendiranje učenika i studenata kako nam je istaknuo vlč. Davor Šumandl naglasivši: "Ove godine uspjeli smo organizirati sam događaj tako da traje dva dana, sa željom da uključimo što više ljudi, ne samo iz naše župe nego svi koji žele na ovakav način graditi zajedništvo".

Vjeroučitelj Ivica Suvalj jedan je od pokretača i organizatora Dana zahvale, aktivan i neumoran animirao je ljude u sportskim, glazbenim i svim drugim aktivnostima. "Župna zajednica je moja druga obitelj i moj angažman je sasvim prirodan, ovdje pripadam. Zajedništvo je ono po čemu su bili prepoznati prvi kršćani. Okupljala ih je Božja riječ, lomljenje kruha i molitva, a ovo naše zajedništvo na koje su se odazvali i oni koje ne vidimo redovito na misi možda nekome bude poticaj i prvi korak da se približe župnoj zajednici i pridruže nam se u slušanju Božje riječi, lomljenju kruha i molitvi," kazao je Suvalj.  

"Moje je srce zaista puno danas. Ponajprije jer smo kao obitelj mogli doći i zahvaliti za sve blagoslove i milosti koje smo kroz ovu školsku, pastoralnu i vjeronaučnu godinu primili. Ova župa drugi je dom mojoj obitelji i svatko od nas pokušava dati svoj doprinos tamo gdje može." podijelila je svoje dojmove s Dana zahvale i zajedništva Irena Celiščak-Koštarić.

Tajnik pastoralnog vijeća Danijel Lovrenčić ističe kako su organizacijom ovakvog dana htjeli da se ljudi što više zbliže i upoznaju posebno da upoznaju one koji su članovi župne zajednice, a nisu svake nedjelje prisutni na euharistiji. "Veselje, ljubav i zajedništvo koje primamo u svojoj župnoj zajednici, redovitim i aktivnim vjerničkim životom želimo posvjedočiti i onima koji su malo postrani" rekao je Lovrenčić.

Ivan Jembrek pak svjedoči kako ga posebno raduje mladost koja je ispunila pastoralni centar bl. Alojzija Stepinca jer, našalio se, njegova generacija će još malo u pastoralnu mirovinu, pa je potrebno mlade poučiti i posvjedočiti o vrijednosti zajedništva, dobrotvornosti i služenja u svojoj župnoj zajednici.

I doista dvorište pastoralnog centra bilo je ispunjeno mladima i djecom, a posebni doprinos u njihovom okupljanju i animiranji imali su i župni animatori Damjan Domanovac i Marta Jembrek. Damjan ističe kako je u ovoj župi odrastao i da mu župa, i sada kad se školuje u Zagrebu, ostaje mjesto u kojem se osjeća kao doma i gdje želi ugraditi svoje vrijeme, znanje i talente te je zbog toga i postao animator mladih. Marta pak usprkos maturantskim obavezama, rado daje doprinos kako ovom danu tako i zajednici mladih koja se okuplja u Župi i koja sudjeluje u svim inicijativama i župnim skupinama.

Anita Treščec
 


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika