Od:
Do:

Bogoslov Josip Sarić primljen među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterata

Bogoslov Josip Sarić primljen među kandidate za sveti red đakonata i prezbiterataVARAŽDIN, 5.11.2023.
Biskup Bože Radoš predslavio je u nedjelju 5. studenog u Župi sv. Josipa u Varaždinu misno slavlje u kojem je bogoslova Josipa Sarića iz Župe svetog Vida mučenika u Varaždinu primio među kandidate za svete redove.

Prije misnog slavlja biskupa Radoša, bogoslova Sarića i okupljene vjernike pozdravio je župnik Leonardo Šardi izrazivši radost što upravo u ovoj župnoj zajednici bogoslov Josip Sarić postaje kandidat za primanje svetih redova đakonata i prezbiterata budući da je protekla dva mjeseca na pastoralnoj službi u Župi svetog Josipa. „Radujemo se što možemo kao župna zajednica pratiti još jednoga kandidata na putu prema svećeništvu“, kazao je vlč. Šardi.

U homiliji je biskup Radoš lomeći naviještenu riječ Božju promišljao nad mjestom i ulogom svećenika u današnjem vremenu, rekavši kako nam Krist govori o tome u današnjem evanđelju. U uvodnim mislima istaknuo je kako svećenik može biti „samo onaj tko je zaljubljen u Krista, koji je osjetio Njegovu blizinu i ljubav, tko Ga želi imati stalno pred očima i slijediti Njegov put. Mi svećenici ostajemo uvijek slabi, grešni ljudi, ne možemo sami ići za Kristom nego je On onaj koji nam iz dana u dan daje snagu da možemo ići za njim.“

U današnjem evanđelju Isus nam govori kakav treba biti đakon, svećenik, biskup, onaj tko je vođa u zajednici, kazao je biskup Radoš te pojasnio kako Isus farizeje i pismoznance označava kao one koje ne treba nasljedovati u njihovim postupcima jer nisu dostojni. „Druge poučavaju, a sami se ne drže onoga što poučavaju, govore, a ne čine“, rekao je biskup. Druga oznaka farizeja i pismoznanaca o kojima govori Isus je da su oportunisti jer drugima stavljaju velike terete na pleća, a sami ne dijele iskustvo i život ljudi s kojima žive, nastavio je biskup Radoš istaknuvši i licemjerstvo kao treću karakteristiku farizeja i pismoznanaca jer izvana obdržavaju Zakon i propise, a iznutra su sasvim drugačiji. Kao četvrtu karakteristiku koju Isus pripisuje farizejima i pismoznancima biskup Radoš je istaknuo ambicioznost, težnju da zauzmu prva mjesta, da budu prepoznati i pozdravljani, poštovani od drugih.

Isusova opomena farizejima i pismoznancima nije namijenjena samo njima već i Isusovim učenicima koji su bili oko njega, svećenicima prvih kršćanskih zajednica, ali i svećenicima i biskupima današnjice, kazao je propovjednik te dodao kako nam Isus svima govori da takvi ne smijemo biti.

Isus jasno upozorava da riječ Božju mogu prenositi samo oni koji je čuvaju u svojoj nutrini kao riječ ljubavi. „Riječ Božja ne može se formirati samo riječju, nju formira srce koje je zapaljeno, srce koje je blizu Gospodina, srce koje je ispunjeno Bogom“, rekao je biskup Radoš podsjećajući i na drugo čitanje iz poslanice apostola Pavla koji Solunjanima govori kako im je uz navještaj Evanđelja predana i ljubav, duša i srce onih koji navještaju Evanđelje.

„Svećenik može prenijeti riječ Božju samo ako daje i svoje srce, dušu, ako je zauzet, ako daje samoga sebe“, nastavio je biskup obrativši se bogoslovu Josipu Sariću istaknuvši kako njegovo današnje „hoću“ znači: „Hoću Gospodine tebe ljubiti, hoću tebe ispovijedati, hoću tebe zvati svojim Ocem da mogu biti navjestitelj tvoje riječi i svjedok u zajednici“. 

Završno je biskup Radoš protumačio Isusove riječi da učenici nikoga ne zovu ocem osim Gospodina, Oca ne nebesima. „Otac nebeski daje očinstvo onima po kojima je život došao. Kad ljubimo svog zemaljskog oca i majku odmah ljubimo i Boga jer naš život dolazi po zemaljskom očinstvu. Moramo moliti Boga da naši roditelji budu prava Očeva slika, da u njima možemo prepoznavati Oca nebeskog“, pojasnio je propovjednik.

Na kraju je biskup Radoš istaknuo kako je poruka riječi Božje u današnjem slavlju svim vjernicima, a posebno onima koji preuzimaju uloge đakona, svećenika ili biskupa u zajednici vjernika, da je Krist učitelj, da je Krist jedini učitelj i da je Krist naš učitelj. U Crkvi je važno biti poučen više nego poučavati, slušati više nego govoriti, dopustiti da nas prosuđuje svjetlo Evanđelja, a ne neka naša pravila i nadahnuća, rekao je na završetku biskup Radoš preporučivši Josipa Sarića i njegov put prema svećeništvu u molitve okupljene zajednice vjernika.

Nakon homilije, uslijedio je čin primanja među kandidate za sveti red, a zaključen je biskupovom blagoslovnom molitvom.

Uz biskupa Radoša i župnika Šardia sveto misno slavlje suslavio je vlč. Marko Domiter, biskupov tajnik. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor, a kod oltara je posluživala ministrantska zajednica koju posljednja dva mjeseca okuplja i vodi kandidat Josip Sarić.

Na kraju slavlja riječima zahvale Bogu, biskupu Radošu, župniku Mirku Kemivešu iz Župe sv. Vida u Varaždinu koji je bio spriječen sudjelovati, svojoj majci, prijateljima, a posebno župniku Šardiu i župnoj zajednici sv. Josipa obratio se bogoslov Josip Sarić poručivši svima „Gospodin vam bio nagrada za svako dobro koje činite!“

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika