Od:
Do:

Blagoslov obnovljenih nadgrobnih spomenika vlč. Ivana Mihanovića i vlč. Matije Stepčića

Blagoslov obnovljenih nadgrobnih spomenika vlč. Ivana Mihanovića i vlč. Matije StepčićaSVETI JURAJ NA BREGU, 5. 4. 2021.
U župnoj crkvi Sveti Juraj na Bregu, na Uskrsni ponedjeljak, 5. travnja, održano je euharistijsko slavlje za pokojnog župnika Župe i graditelja crkve, vlč. Ivana Mihanovića, od plemenitog hrvatskog roda. U nazočnosti vjernika, članova Kulturno-umjetničke udruge Zasadbreg i općinskog načelnika Anđelka Nagrajsalovića, misu je predslavio vlč. Ivica Puškadija ml., a na kraju mise blagoslovio je nadgrobne spomenike vlč. Ivanu Mihanoviću i kapelanu, vlč. Matiji Stepčiću, povodom 270. obljetnice smrti vlč. Mihanovića 7. travnja, kao i 320. obljetnice njegova rođenja 19. studenoga.

"Ovime smo izrazili poštovanje i zahvalnost župniku na svemu što je dao za našu župu  za vrijeme svog boravka i službe u Sv. Jurju. Nadgrobni spomenici temeljito su obnovljeni prema pravilima konzervatorske struke uz vlastita sredstva Župe i sufinanciranje Općine Sveti Juraj na Bregu. Ujedno se zahvaljujemo Općini na svim zajedničkim projektima ostvarenim za dobro župe i župljana, kao i očuvanje kulturne baštine koju smo primili u nasljedstvo za buduće naraštaje." poručuje župnik Puškadija.

Nadgrobi spomenici postavljeni u cinktoru, na mjestu gdje je nekoć postojala kapela posvećena sv. Jurju mučeniku, gdje su i prvotno stajali uz grobove vrijednih svećenika, čuvaju uspomenu na vrijeme izgradnje župne crkve Sv. Jurja na Bregu, župnog dvora te štovanja Majke Božje Lauretanske. Naime, njenu ikonu je vlč. Mihanović sam donio iz Rima gdje je završio studij teologije. Ondje ga je za svećenika zaredio sam papa Benedikt XII koji mu je ujedno i blagoslovio spomenutu ikonu Gospe Lauretanske te se ona tako počela štovati u Župi od dolaska župnika Mihanovića 1732. godine. Pobožnost prema Gospi traje do današnjih dana, osobito nakon urušenja crkve 4. lipnja 2008. kada je čudotvorni sveti lik ostao neoštećen.

"Naša nebeska zaštitnica neka nas štiti u našim svakodnevnim iskušenjima. U radosti zbog Kristova uskrsnuća molili smo za preminule svećenike da nam budu nebeski zaštitnici, a njihova dobra djela zauvijek će živjeti u našim mislima i u našem sjećanju.", zaključuje župnik Puškadija.

 
Tekst: Danijel Kralj
Fotografije: arhiv Župe sv. Juraj na Bregu