Od:
Do:

Blagoslov novoobnovljenih pilova poklonaca u župi Močile

Blagoslov novoobnovljenih pilova poklonaca u župi MočileKUNOVEC BREG - MOČILE, 31. 7. 2021.
Koprivničkoj župi Uznesenja blažene Djevice Marije - Močile teritorijalno pripada i prigradsko naselje Kunovec Breg čije središte krasi drevni pil poklonac. Već tradicionalno, svake zadnje subote u mjesecu srpnju brojni se vjernici ove filijale okupljaju oko istoga pila poklonca i zajedno slave Gospodina.

Ove godine, inicijativom župnika Leonarda Markača pil poklonac je temeljito obnovljen. Postavljena su četiri kipa: kip Majke Božje Bistričke, bl. Alojzija Stepinca, sv. Ane i sv. Florijana. Kipovi su dar obitelji Jurja i Ružice Evačić te djece.

Svečano euharistijsko slavlje prigodom posvete novoobnovljenog pila poklonca predvodio je domaći župnik koji je zahvalio brojnim župljanima i udrugama bez kojih ni vjerski život toga kraja ne bi funkcionirao. Uz obitelj Evačić koja je darovala kipove svetaca, mons. Markač zahvalio je i Udruzi žena ‘’Gorično srce’’ čija je članica Marija Barać za ovu prigodu napisala pjesmu svetoj Ani, mjesnim vatrogascima i svim župljanima koji su pridonijeli i pridonose boljitku župnog zajedništva.

Potrebno je spomenuti da je na istoj magistralnoj cesti prema centru Koprivnice nedavno blagoslovljena i novoobnovljena kapela sv. Obitelji - Isusa, Josipa i Marije, poznatija kao kapela sv. Jožefa. Ova također drevna kapela svjedoči brojnim povijesnim previranjima. Iako je mnogima bila nepoželjna, zalaganjem mons. Markača vraćena je u crkveno vlasništvo. Kapela je nekoliko puta obnavljana te joj je vraćen stari sjaj. Zahvalivši se brojnim okupljenim župljanima, župnik je istaknuo kako je kapela redovito uređivana zahvaljujući brizi i zalaganju obitelji Zlatka Šulj.

Brojnim hodočasnicima u močilski kraj, ali i slučajnim putnicima, ova je kapela vjerski putokaz i svjedok da na ovom životnom hodočašću Bog svojih ne napušta.

Župa Močile relativno je mlada župa koja baštini brojne povijesne crkvene objekte oko kojih je potrebno voditi osobitu brigu. ‘’Kako su naši djedovi i bake skrbili oko svoje baštine i mi se moramo truditi da iza nas ostane sačuvana naša kršćanska svetinja, naše crkve i kapele, hramovi Svevišnjeg.’’ - poručio je mons. Leonard Markač, župnik  u Močilama.

 
Tekst: Ivon Fabianec
Fotografije: Petra Korenjak


Slika
Slika
Slika