Od:
Do:

Blagdan sv. Marka Križevčanina u varaždinskoj katedrali

Blagdan sv. Marka Križevčanina u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 7. 9. 2023.
Svečano misno slavlje na blagdan sv. Marka Križevčanina, zaštitnika Varaždinske biskupije, u četvrtak, 7. rujna, predslavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.
Biskup Mrzljak na početku homilije rekao je kako svaka biskupija ima svog nebeskog zaštitnika te se prisjetio 1997. godine kad je osnovana Varaždinska biskupija. „Kad su osnovane dvije biskupije, Požeška i Varaždinska, Požeška je dobila zaštitnika sv. Lovru jer je imala kapelu sv. Lovre, a Varaždinskoj biskupiji trebalo je dodijeliti nama nekog bliskog sveca. Od trojice naših svetaca, dobili smo sv. Marka Križevčanina“, kazao je biskup.

Naglasio je da zaštitnike treba upoznati da bi mogli poslužiti kao primjer, da bi mogli biti zagovornici onima koji im se utječu. Prisjetio se riječi sv. Ivana Pavla II. prilikom proglašenja Marka Križevčanina svetim u Košicama:

„U Slovačku je došao iz rodne Hrvatske da bi svoje nesebično svećeničko služenje ponudio Crkvi koja je bila u teškoćama zbog smanjenoga broja svećenika. Slijedeći primjer Dobroga Pastira, Marko Križevčanin u trenutku opasnosti ne napušta svoje stado, kao kakav najamnik, nego ostaje služiti narodu Božjem nudeći svijetli primjer vjernosti Kristu u vlastitom poslanju. Sveti Marko predstavlja simbol mukotrpne povijesti vaše nacije i junačke vjernosti hrvatskoga naroda papi i Svetoj Stolici.“

Osvrćući se na riječi svetoga pape, biskup je rekao da se iz njih puno može naučiti. „Ovdje možemo vidjeti Markovu solidarnost jer pomaže Slovačkoj koja nema dosta svećenika. Također, on ne napušta svoje stado iako mu je bilo ponuđeno da pobjegne“, istaknuo je propovjednik te uvidio sličnost između zaštitnika i suzaštitnika Varaždinske biskupije, sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca. „I bl. Alojziju je bilo ponuđeno da ode u Rim, ali on nije napustio stado koje mu je povjereno“, rekao je.

Biskup je još govorio o teškim i patničkim danima hrvatskoga naroda te rekao kako su i današnja vremena teška s obzirom da se ističe relativizam, odnosno da se može sve što se hoće. „Ova dvojica naših zaštitnika kažu da to nije moguće. Treba biti dosljedan i čvrst u vjeri i kad su vremena teška“, naglasio je mons. Mrzljak.

Istaknuo je također Markovu odanost Papi i Svetoj Stolici te poručio kako je i danas važno živjeti jedinstvo i zajedništvo u Crkvi, iako se ponekad mogu javiti neke nesuglasice.

„Danas, kad slavimo sv. Marka, i mi kao pastiri, kao biskupi i svećenici, budimo poput njega uvijek uz one koji su nam povjereni, da ih vodimo i da im pokažemo primjer čvrstoće u vjeri“, poručio je biskup. Potaknuo je vjernike da se utječu zagovoru sv. Marka i bl. Alojzija jer osjećaju njihovu bliskost i poznaju njihove živote.
 
Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika