Od:
Do:

Blagdan sv. Jakoba, zaštitnika „župe priločke“ svečano proslavljen u Prelogu

Blagdan sv. Jakoba, zaštitnika „župe priločke“ svečano proslavljen u PreloguPRELOG, 25. 7. 2021.
Župa sv. Jakoba ap.st. u Prelogu svečano je proslavila svog nebeskog zaštitnika u nedjelju 25. srpnja. Središnje euharistijsko slavlje predslavio je preč. Krunoslav Novak, generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije uz suslavlje preč. Antuna Hoblaja, župnika domaćina te svećenika susjednih župa kao i onih rodom iz "župe priločke".

Kako objašnjava župnik Hoblaj, prema staroj tradiciji, kada blagdan sv. Jakova pada u nedjelju, kao što je to bio slučaj ove godine, tada je zapravo čitava godina "Jakovljeva godina". Također, Župa sv. Jakoba ap. st. čuvarica je i relikvijara s moćima svoga zaštitnika koji je svake godine o njegovom blagdanu iznesen vjernicima na štovanje.

Predvoditelj misnog slavlja, preč. Novak, poručio je kako sv. Jakoba apostola prepoznajemo kao jednog od svjedoka velikih događaja Isusovog života i povijesti spasenja. "Čini mi se da upravo to možemo od njega naučiti: biti Isusovi učenici kao što je on bio i dopustiti da nas Isus oblikuje na način kako On želi ostvariti svoju Crkvu, a ne da mi Bogu pokušavamo nametnuti svoje želje i svoja očekivanja."

Podsjetio je preč. Novak kako se te iste nedjelje 25. srpnja slavi i prvi Svjetski dan djedova, baka te starijih osoba te je pozvao osluškivati Gospodina koji u svakodnevnom životu progovara onima u mlađoj ili srednjoj dobi.

"Da ne izgubimo iz vida one koji su nam darovali život, da na njima zahvaljujemo i njima budemo na pomoći. Isus govori "ja sam s vama u sve dane". To ne smijemo zaboraviti i to nas sve treba voditi i pratiti u življenju i činjenju dobrote na koju nas Gospodin poziva. Dobrote koja je oplemenjena evanđeljem." istaknuo je preč. Novak.

A što povezuje generalnog tajnika Hrvatske biskupske konferencije sa Župom sv. Jakoba u Prelogu, pogledajte u videu koji donosi još niz zanimljivosti kako o samom sv. Jakovu, tako i o župnoj crkvi te slavlju patrona.

Također, u videu je i vlč. Marko Domiter, tajnik varaždinskog biskupa, progovorio o poruci sv. Jakova današnjem čovjeku koja bi bila služiti jedni drugima po primjeru Isusa Krista.

"Isus, kada je služio, nije bio ni humanitararac ni dobrotvor, nego je činio ono što je primao od Oca. A Isusovi učenici su pozvani činiti ono što Isus čini njima. Isus im služi.", rekao je vlč. Marko te objašnjava kako Isus primjer ostavlja na Posljednjoj večeri - perući učenicima noge. Postavlja se i pitanje koji su plodovi služenja?

"Radost života. Mi smo, ljudi, naučeni da nas drugi dvore i čini nam se da je to lakše i ljepše, međutim, ima li čovjek radosti, ako sebe ne daje drugima: iz ljubavi, za nečije dobro, bez ikakve koristi; kad odbaci oholost, samodopadnost, želje, udobnost, želju za pohvalom i priznanjem?" naglasio je vlč. Domiter te pozvao da život sv. Jakova bude poziv i poticaj da služimo: najprije Bogu koji nam je dao život, a potom i onima koje nam je poslao u naše živote.

Dodajmo i kako su se za proslavu župnog zaštitnika sv. Jakoba, župljani pripremali trodnevnom duhovnom pripravom koju je predvodio vlč. Antun Štefan, dosadašnji ravnatelj Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj.

Pjesmom su ovaj događaj uveličali Mješoviti pjevački zbor Župe Sv. Jakoba Prelog, Zbor Sv. Lovre Cirkovljan te Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog.

 
Video i fotografije: Studio "VIPRO"


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika