Od:
Do:

Blagdan Male Gospe u varaždinskoj katedrali

Blagdan Male Gospe u varaždinskoj katedraliVARAŽDIN, 8. 9. 2023.
Na blagdan Rođenja Blažene Djevice Marije, koja je ujedno i zaštitnica Varaždinske županije, misu je u varaždinskoj katedrali predslavio bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.
„Danas u Crkvi slavimo marijanski blagdan – Rođenje Blažene Djevice Marije, blagdan koji je vezan uz pobožnost našeg naroda prema Majci Božjoj. Mi smo marijanski narod, a ova katedrala je marijanska. Vjerni smo Marijini štovatelji jer je naša nebeska Majka i zagovornica. Davno su naši preci posvetili svoj narod i svoju Domovinu Majci, koja je početak boljeg svijeta“, rekao je mons. Huzjak uvodeći u misno slavlje. Uputio je pozdrav varaždinskom županu Anđelku Stričaku i njegovim suradnicima povodom 30. obljetnice osnutka županije. „Danas ćemo zahvaliti Bogu i Majci Božjoj za sve ono dobro što se doživjelo ovih godina u razvoju, i u svemu onome što jedni drugima želimo, kao i onima koji će doći iza nas“, poručio je biskup.

U homiliji je rekao da današnji blagdan poziva da se pogled usmjeri prema Mariji. „Ona se, da bi ostvarila svoj život u punini, predala volji Božjoj. Zato i je naša zagovornica, ona nam je uzor“, naglasio je.

„Naši stari, koji su povjerili županiju zagovoru Blažene Djevice Marije, znali su kome će povjeriti svoj život i koga će moliti za zagovor. Zagovor su molili da bi mogli ostvariti svoje poslanje i službe koje vrše“ rekao je propovjednik te poručio obnašateljima vlasti u županiji kako je dobro znati kome služimo i tko je temelj našega života.

„Današnje vrijeme je vrijeme kada moramo uzeti stvar u svoje ruke i stvarati. Ali, ne samo u politici, nego i u obitelji u kojoj trebamo odgajati djecu da budu svjesni da imaju nešto svoje, da to treba voljeti, poštivati i izgrađivati“, istaknuo je mons. Huzjak.

„Vama, koji ste odgovorni ljudi u društvu, u Varaždinskoj županiji, želim da vršite svoju službu ljubeći Boga i služeći braći. Jer, naša veličina se ne mjeri količinom novca i vlasti, nego količinom požrtvovnosti i ljubavi jednih za druge. Marija nam to pokazuje u savršenom obliku“, zaključio je biskup.

Branimir Gubić


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika