Od:
Do:

Biskupijsko hodočašće u Rim o 25. obljetnici osnutka Varaždinske biskupije - prijave do 1. rujna

Biskupijsko hodočašće u Rim o 25. obljetnici osnutka Varaždinske biskupije - prijave do 1. rujnaVARAŽDINSKA BISKUPIJA, 16. 10. 2022.

Varaždinska biskupija ove godine proslavlja srebrni jubilej, 25. obljetnicu svoga osnutka. Tim povodom bit će organizirano zahvalno hodočašće Varaždinske biskupije u Vječni Grad - Rim - od 16. do 22. listopada 2022.



Foto: cathopic.com


Hodočasnici će pohoditi 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem te obići i druga važna mjesta okupljanja hodočasnika.

Zbog ograničenog broja sudionika pozivamo sve zainteresirane da se prijave do 1. rujna. Popunjene prijavnice i akontaciju od 50% iznosa aranžmana možete predati u svojim župama ili potrebne podatke za prijavu možete poslati izravno u biskupiju na e-mail adresu tajnik@biskupija-varazdinska.hr, a novac uplatiti na račun Biskupije IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom - ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima. Doplata za jednokrevetnu sobu iznosi ukupno 88 Eura.

Svaki hodočasnik neka izvadi europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO), kako se ne bi trebalo uzimati putno osiguranje. Izdavanje te iskaznice je besplatno. Karticu možete izvaditi u regionalnom uredu ili područnoj službi HZZO-a, ili pak podnijeti zahtjev putem sustava e-Građani. Isto tako, provjerite valjanost osobne iskaznice, odnosno putovnice, s kojom ćete putovati.

Planirani program hodočašća pogledajte na poveznici ovdje. Detaljni program objavit ćemo po završetku prijava (ovisi o broju prijavljenih).

Povodom ovog hodočašća, varaždinski biskup Bože Radoš, vjernicima Varaždinske biskupije uputio je pismo koje donosimo u cijelosti:
 

Draga braćo svećenici! Draga braćo i sestre, vjernici Varaždinske biskupije!

Prije dvadeset i pet godina Sveti Otac Ivan Pavao II. ustanovio je našu Varaždinsku biskupiju, odijelivši od Zagrebačke nadbiskupije 97 župa u 9 dekanata na području Međimurja, Podravine i dijela Hrvatskog zagorja. 

Naša varaždinska mjesna Crkva, izrasla iz dvotisućljetnog hoda jedne, svete, katoličke i apostolske Crkve, prigodom svoga srebrnog jubileja želi uputiti zahvalu Trojedinom Bogu što zajedno sa svojim biskupima, prezbiterijem i čitavim Božjim narodom nastavlja navješćivati Evanđelje i sijati sjeme Božjeg kraljevstva sjevernim krajevima Lijepe Naše. Kao svaka mjesna Crkva, Varaždinska biskupija je dar Isusa Krista, Sina Božjega, vjernicima, ljudima i društvu koji žive na njezinom području i nastoji sa svom ljubavlju i strpljivošću odgovoriti na njihove žalosti i teškoće, izazove i probleme, putujući prema konačnom zajedništvu s uskrslim Gospodinom. 

Krist je ustanovio Crkvu na temelju Apostolskog zbora s Petrom na čelu. Biskupi, nasljednici apostolâ, pozvani su čuvati i naviještati vjeru koju su nam apostoli predali, posvećivati Božji narod te upravljati i odgajati povjereno im stado primjerom, savjetom, uvjeravanjem i autoritetom. Kao vjernici Crkve varaždinske želimo o ovoj 25. obljetnici ustanovljenja i uspostave naše Biskupije obnoviti svijest o poslanju koje je Krist povjerio Crkvi, ojačati svoju vjeru koju su nam predali apostoli i osnažiti zajedništvo s Petrom - koga je Gospodin postavio kormilarom svoje Crkve. 

Stoga ćemo zajedno hodočastiti na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla, u Vječni Grad - Rim, kako bismo zahvalili za srebrni jubilej života ove mjesne Crkve, ispovjedili vjeru na mjestima gdje su apostoli Petar i Pavao i kršćani prvih stoljeća prolijevali krv za Krista te preporučili njihovom zagovoru našu Biskupiju, župne zajednice, svećenike, redovnike i redovnice, obitelji, djecu i mlade, sve ljude dobre volje naše Biskupije za blagoslovljen i plodonosan hod putevima zemaljskog života prema vječnoj domovini. 
 
Biskupijsko hodočašće u Rim bit će ove jeseni, od 16. do 22. listopada. Svoje hodočašće započeli bismo u nedjelju navečer, 16. listopada, noćnom vožnjom najprije do Asiza, a zatim bismo u ponedjeljak, 17. listopada, stigli u Rim. Tijekom narednih dana u Rimu pohodit ćemo 4 velike bazilike, sudjelovati na audijenciji sa Svetim Ocem, obići ćemo važna mjesta okupljanja hodočasnika. U petak, 21. listopada, krenuli bismo najprije prema Padovi, a potom natrag prema Hrvatskoj.

 
Cijena hodočašća je 2.400 kuna ili 318,50 Eura, a u cijenu su uključeni: prijevoz turističkim autobusom, ulaznica u katakombe i 4 polupansiona u smještaju Fraterna Domus u Sacrofanu pored Rima.

Zainteresirani za ovo hodočašće mogu se prijaviti do 15. rujna 2022. godine u svojim župama ili izravno u Biskupski ordinarijat putem elektroničke pošte: tajnik@biskupija-varazdinska.hr.

Uz prijavu traži se plaćanje akontacije u iznosu od 50 % cijene aranžmana (1.200 kuna) vlastitom župniku u gotovini ili kod prijave u Biskupski ordinarijat na IBAN: HR8323600001101733121 s naznakom - ZA HODOČAŠĆE U RIM uz IME I PREZIME uplatitelja.

Potrebno je ispuniti i obrazac za prijavu koji možete preuzeti ovdje.