Od:
Do:

Biskupijska knjižnica Varaždin proslavila svoj 10. rođendan

Biskupijska knjižnica Varaždin proslavila svoj 10. rođendanVARAŽDIN, 30. 11. 2022.
Na blagdan sv. Andrije apostola, 30. studenog 2012. godine službeno je i formalno osnovana Biskupijska knjižnica Varaždin kao specijalna knjižnica u sastavu Varaždinske biskupije dekretom biskupa Josipa Mrzljaka. Deset godina kasnije, u srijedu 30. studenog 2022. Biskupijska knjižnica proslavila je svoj mali jubilej, 10. rođendan, u zajedništvu sa svojim članovima, a proslavi su se točno u podne pridružili i varaždinski biskup Bože Radoš, umirovljeni biskup Josip Mrzljak te drugi svećenici.

Nakon što su okupljeni izmolili molitvu „Anđeo Gospodnji“, uzvanike je pozdravio predstojnik Knjižnice, preč. Damir Bobovec, a potom progovorio o povijesti nastanka ove specijalne knjižnice, ali i o vrijednosti i važnosti ove knjižnice danas.

Naime, već od samog osnutka Varaždinske biskupije prvi je njezin biskup Marko Culej mislio i na buduću knjižnicu pa se pobrinuo za prikupljanje knjižne građe koja se stalno povećavala ostavštinama umrlih svećenika, donacijama i kupnjom. Brigu o tom početnom knjižnom fondu, tj. o knjižnici u nastajanju, 2002. godine povjerio je upravo preč. Damiru Bobovcu. Prilikom izgradnje biskupijskog kompleksa u Zagrebačkoj 3, predviđen je i prostor za knjižnicu, konkretno za čitaonicu i spremište, u koje je potom bila smještena postojeća građa.

„Sasvim novi trenutak nastupio je uvidjevši da nema ozbiljne ni prave knjižnice bez zapošljavanja stručnog kadra koji smo pronašli u osobi gđe. Irene Gotal, vjeroučiteljice koja je završila i studij bibliotekarstva. S njom je tako počela stručna obrada građe koju smo do tad prikupili, inventarizacija, katalogizacija i klasifikacija“, rekao je preč. Bobovec te dodao kako su od početnih dvjestotinjak knjiga danas došli do 40 tisuća svezaka.

Knjižnica, s obzirom na svoju narav, nabavlja građu uglavnom s područja teologije, religijskih znanosti, filozofije, povijesti, povijesti umjetnosti i graničnih područja. U nabavi nove građe, nastoje osluškivati interese, želje, potrebe i sugestije svojih korisnika.

Važno je reći i da je Knjižnica u svoj fond povukla nekoliko župnih knjižnica kako bi ih sačuvala. I premda više nemaju mogućnosti povlačenja istih, kao zadatak im ostaje pomagati župnicima u evidenciji, vrednovanju, prijavi za preventivnu zaštitu i eventualnu restauraciju stare i vrijedne građe, a koje u župama Varaždinske biskupije doista ima mnogo. Knjižnica to čini u skladu sa svojim ljudskim resursima i financijskim mogućnostima.

Dakle, uloga Biskupijske knjižnice, kako je rekao preč. Bobovec, jest ta da ona bude referentni punkt, prepoznatljivo mjesto, na kojem će se prikupljati, stručno obrađivati, čuvati i davati na korištenje knjižna građa koja se tiče života, djelovanja i nauka Katoličke Crkve, kršćanstva, religijskog fenomena općenito i to uglavnom na hrvatskom jeziku.

„Vjernici i oni koji to nisu, svi oni koji se zanimaju za ta pitanja mogu znati gdje bi mogli potražiti pisanu riječ na tu tematiku“, poručio je preč. Bobovec.

Također, istaknuo je i kako život Crkve, njezino djelovanje, evangelizaciju, pastoral nije moguće zamisliti bez pisane riječi, bez knjige, bez knjižnice.

Na kraju je zahvalio svima koji su se odazvali ovom slavlju, a na poseban način izrazio je i zahvalu voditeljici Biskupijske knjižnice Ireni Gotal kao i knjižničarki Ivani Anđelković pohvalivši njihovu zauzetost te predanost u radu.

Deseti rođendan Biskupijskoj knjižnici Varaždin čestitao je i biskup Radoš istaknuvši vrijednost djelatnika knjižnice te naglasivši kako ona ima poseban put i poseban pastoralni cilj: da bude duhovna biblioteka, da bude kršćanska biblioteka, da se Krist po ovim knjigama prenese i usadi u živote ljudi, korisnika. I premda deseti rođendan nije velika obljetnica, skreće nam pozornost da rođendane slavimo za one koji su mali – s njima slavimo i radujemo se jer znamo da će rasti.

„Znamo da će ova knjižnica rasti po svima onima koji ovdje rade, a posebno po onima koji budu ovdje uzimali, čitali i “zasladili“ se s onim što je lijepo, dobro, a to je u središtu svake od ovih knjiga – Krist“, rekao je biskup Radoš

Slavljenički dan biskupijske knjižnice Varaždin trajao je od 9 do 18 sati kada je knjižnica bila otvorena za sve postojeće članove te one koji su to željeli postati. Za sve posjetitelje je, osim slavljeničke torte i drugih slastica, bila pripremljena i tombola s vrijednim nagradama.
A da se u ovoj knjižnici može pronaći vrijedne građe posvjedočili su nam i neki od njezinih članova.

„Knjižnica je veoma sadržajna, moguće je pronaći naslove raznih tema: o umjetnosti, književnosti, zatim suvremene literature, vrlo je bogata i svatko dođe na svoje“, rekao nam je Drago Ilić.

Ines Leskovar rekla nam je kako se u ovoj knjižnici duhovno obogaćuje.

„Tu pronalazim mnoštvo naslova za moj osobni rast, a dragocjen je i dječji kutak s puno naslova. Tu zaista ima pregršt svega, djecu vodim sa sobom i ovdje se svi osjećamo kao doma. Vlada obiteljsko ozračje, volimo tu dolaziti i ova knjižnica je baš na blagoslov.“

„Vrijednost ove knjižnice vidim u tome što se ovdje može pronaći, a onda i pročitati lijepa riječ koja danas ionako toliko fali. Oduševljava me to što ovdje mogu pronaći baš ono što mi u određenom trenutku treba. Ponekad bih možda htio saznati nešto s duhovne strane, nemaš koga pitati, onda pronađem u nekoj od knjiga iz Biskupijske knjižnice Varaždin“, podijelio je s nama Stjepan Kosi.



 
Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Anita Treščec


Slika Biskupijska knjižnica Varaždin proslavila svoj 10. rođendan
Slika Biskupijska knjižnica Varaždin proslavila svoj 10. rođendan
Slika Biskupijska knjižnica Varaždin proslavila svoj 10. rođendan
Slika Biskupijska knjižnica Varaždin proslavila svoj 10. rođendan
Slika Biskupijska knjižnica Varaždin proslavila svoj 10. rođendan
Slika Biskupijska knjižnica Varaždin proslavila svoj 10. rođendan
Slika
Slika Biskupijska knjižnica Varaždin proslavila svoj 10. rođendan
Slika