Od:
Do:

Biskup Radoš s predstavnicima županijskih i gradskih vlasti na Veliki petak posjetio Pučku kuhinju

Biskup Radoš s predstavnicima županijskih i gradskih vlasti na Veliki petak posjetio Pučku kuhinjuVARAŽDIN, 29. 3. 2024.
Varaždinski biskup Bože Radoš tradicionalno je na Veliki petak, 29. ožujka, u društvu ravnatelja Biskupijskog Caritasa Ante Šole posjetio Pučku kuhinju Caritasa Varaždinske biskupije na Banfici. Biskupu su se uime Varaždinske županije pridružile predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje doc. prim. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, civilno društvo i hrvatske branitelje Ljubica Božić. Ispred Grada volontere i korisnike Caritasove pučke kuhinje posjetio je gradonačelnik Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki.

Prije podjele toplih obroka i prigodnih uskršnjih paketa biskup Radoš je predvodio molitvu i blagoslovio jelo. Podsjetio je biskup kako je Veliki Petak, dan Isusovog križnoga puta, dan Njegove muke i smrti. „Na Križnom putu svatko zauzima svoje mjesto. Možemo zauzeti mjesto nezainteresiranih promatrača, položaj onih koji sude - kao Pilat, ulogu onih koji optužuju - kao svjetina i vođe židovskog naroda. Možemo zaplakati - kao jeruzalemske žene ili pobjeći - kao Isusovi učenici. Posebno je privlačna uloga Šimuna Cirenca, čovjeka koji pomaže nositi Isusu križ. Pomažući nositi križ Isusovoj braći i sestrama uzimamo ulogu ovog dragoga čovjeka - Šimuna Cirenca. To posebno činimo kada na 'križnom putu' idemo jednu dionicu puta s najslabijima među nama, pomažući im nositi križ siromaštva, ostavljenosti. Danas smo ovdje da im pomognemo nositi 'križ života', vjerujući da nosimo križ njihovog i našega najvećega prijatelja Isusa iz Nazareta. Bila bi farsa da nosimo križ samo na Veliki Petak, jer njihov je križni put svakodnevni. Stil je kršćanskoga života, da svaki dan prođemo s njima  malu 'Šimunovu dionicu'. Kao Crkva to činimo kroz djelovanje našega Caritasa, po vrijednim rukama naših volontera, vodstva Caritasa i u suradnji s Varaždinskom županijom i Gradom Varaždinom. Ne samo da njima činimo dobro, nego s njima idemo prema najvećoj radost koju čovjek može doživjeti, osjetiti - a onda i posvjedočiti: 'Sretni smo jer je Isus uskrsnuo' a i drugima čestitati, poželjeti: I vama želimo da budete sretni jer je Isus živ, uskrsnuo je!“, kazao je biskup Bože Radoš.

„U ovim blagdanskim danima već tradicionalno s varaždinskim biskupom mons. Božom Radošem te predstavnicima Grada Varaždina, sudjelujemo u podjeli blagdanskog objeda. Naravno uz nas su tu i volonteri bez čijeg angažmana ne bi bilo ovog zajedništva, empatije i solidarnosti. Varaždinska županija kontinuirano sufinancira Caritasovu pučku kuhinju u Varaždinu, a ove godine smo za njen rad izdvojili više od 13 tisuća eura. I kroz samu godinu pomažemo još na nekoliko načina jer je važno pomagati, pokazati  dobru volju i humanost. Svim potrebitima, ali i svim ljudima dobre volje želim mirne i radošću ispunjene Uskrsne blagdane“, poručila je predsjednica Županijskog Savjeta za zdravlje Kiđemet-Piskač.

U preduskrsno vrijeme tradicionalno se ovom simboličnom gestom pridružujemo našem Biskupu i njegovim suradnicima u podjeli blagdanskih obroka. Grad Varaždin podupire rad Caritasa Varaždinske biskupije s preko 60 tisuća eura godišnje. Zahvalni smo Caritasu na svemu što radi i što omogućuje našim sugrađanima slabijeg imovinskog stanja da ipak dostojno žive“, rekao je gradonačelnik Bosilj nakon podjele toplih obroka i uskršnjih paketa.

Spomenimo kako Caritasova pučka kuhinja svakodnevno priprema oko 300 obroka koje dio korisnika blaguje u za to opremljenoj blagovaoni, dok dio korisnika obroke nosi kućama. U Pučkoj kuhinji pripremaju se obroci koje pojedinim korisnicima dostavlja Crveni križ, te obroci za Sigurnu kuću.

Anita Treščec


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika